Menu

Terug naar Actualiteit >Tafeldruif zoekt teler!

Geschreven op 20 januari 2021. - Nieuws, Landbouw
traditionele druivenserre

Wie aan druiven denkt, denkt meteen aan de streek ten zuidoosten van Brussel, aan de zuidrand van het Zoniënwoud. De Druivenstreek omvat de gemeenten Overijse, Huldenberg, Tervuren en Hoeilaart, de bakermat van de tafeldruivencultuur. In het verleden ook wel ‘de glazen dorpen’ genoemd, vermits je er in de glorieperiode tot wel 35.000 serres vond.

Zuiderse concurrentie, stijgende energieprijzen en hoge arbeidskosten leidden in de tweede helft van de 20ste eeuw bijna tot het einde van deze traditie. Sinds begin 21ste eeuw zijn er in de regio nog maar een vijftiental beroepsdruiventelers, plus enkele telers in bijberoep en (gepensioneerde) hobbytelers. In 2008 kreeg de Vlaams-Brabantse tafeldruif de verdiende Europese erkenning Beschermde Oorsprongsbenaming. Momenteel mogen zes telersfamilies dit Europees erkende streekproduct op de markt brengen. Door hun hoge gemiddelde leeftijd blijft het aantal beroepstelers dalen en opvolging blijft meestal uit. Zo verdwijnt stilaan de kennis rond teelttechniek, wat een bedreiging is voor de tafeldruif als streekproduct.

Potentieel voor ondernemers

Als we de tafeldruivencultuur in stand willen houden, dan zijn enthousiaste telers nodig. De Druivenstreek heeft wel degelijk potentieel voor ondernemers. Zo neemt Koen Dewit, als 5de generatie, op termijn het bedrijf van zijn vader Philip Dewit (Overijse) over. Nieuwe teler Brecht Fluyt (Overijse), zal de toekomst van de Vlaams-Brabantse tafeldruif mee in stand houden. Wie volgt hun voorbeeld? Ben je een gepassioneerde bijberoeper en/of hobbyist, en lijkt het je wat om volwaardig beroepsdruiventeler te worden? Zoek je naar een teelt met meerwaarde om een rendabel landbouwbedrijf uit te bouwen? Heb je familie, vrienden, kennissen … die professioneel aan de slag willen met deze teelt? Ben je als tafeldruiventeler al benaderd door een potentiële opvolger?

Laat het ons dan weten via communicatie@landelijkegilden.be. Ook voor meer info kan je op dit mailadres terecht. Boerenbond, Landelijke Gilden, Groene Kring en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant slaan de handen in elkaar en gaan op zoek naar vers bloed. Bij voldoende belangstelling, kan een opleiding tot professionele druiventeler worden ingericht, of kan dit uitmonden in de opstart van een intensief meester-leerlingtraject voor het doorgeven van vakmanschap. In 2021 stelt het Departement Cultuur hiervoor opnieuw een beurs beschikbaar. Vakmanschap wordt gezien als immaterieel cultureel erfgoed, dat in de hoofden en handen van mensen zit. Voor de instandhouding van de hopteelt (regio Aalst-Asse) werd in 2019 al een beroep gedaan op deze leervorm.

Hopelijk slaagt dit opzet want tafeldruiven zijn:

  • een teelt met meerwaarde voor de producent
  • een lekker en gezond product voor de consument
  • een deel van onze landbouwgeschiedenis en culinaire cultuur
  • een troef voor de uitstraling van Vlaams-Brabant en Overijse in het bijzonder