Menu

Terug naar Actualiteit >Te veel appels? Laat ze persen!

Geschreven op 17 september 2018. - Nieuws, Eten en drinken, Landbouw
Appels persen

Heb je van jouw fruitbomen ook appels teveel? Of ben je het beu om die allemaal te schillen?

Op een aantal plaatsen in Vlaanderen kan je jouw eigen appels laten persen in mobiele installaties.

Het productieproces is een heel eenvoudig en compact. De appels worden gewassen en geperst. Het sap wordt gepasteuriseerd en afgevuld in zakken van 3 of 5 liter. Je kan rekenen dat 2/3 van de appels omgezet kan worden in lekker natuurlijk sap. Het pulp dat achterblijft wordt later nuttig verwerkt in o.a. veevoer, zodat niets van jouw eigen kweek verloren gaat.

Het sap kan je lang bewaren. Tot een jaar in een gesloten verpakking en na opening nog een 2-tal maanden in de koelkast.Koken met restjes

De appels die je aanbrengt hoeven niet allemaal van de boom geplukt te worden. Ook afgevallen appels of met een plekje zijn welkom. Ze mogen echter niet rot of beschimmeld zijn.

Appels zijn ideaal om te persen en kunnen ook gemengd worden met andere vruchten zoals rode biet, kersen, rabarber, frambozen en vele andere soorten kleinfruit. Toch moet het volume minimaal 75% appels bevatten.

>> Lees ook onze andere artikels over eten en drinken