Menu

Terug naar Actualiteit >Thee maken van planten

Geschreven op 12 januari 2022. - Nieuws, Tuinieren

Er zijn verrassend veel planten waar je een aangename kruidendrank van kunt maken. Combineer kruiden tot je eigen topmix door te variëren in geuren, smaken en kleuren. Het leukste van al: veel van die planten kan je kweken in je tuin, of ze groeien er vanzelf.  

 

Is het nu thee of niet? 

Het is een ingeburgerde gewoonte om elke warme drank die gemaakt is op basis van planten, een thee te noemen. Strikt genomen is dat niet juist. Een echte thee is een aftreksel met bladeren van de theestruik (Camellia sinensis).  Als er geen blaadjes van de echte theestruik in zitten, mag je het drankje strikt genomen geen thee noemen maar wel een kruidenaftreksel, kruidenthee, kruidendrank of tisane (wat een bijzonder mooi woord).  

 

Zelf je kruidendrank oogsten 

Het is erg leuk om de kruiden voor je persoonlijke tisane vers te oogsten in je eigen tuin. Met bladeren, bessen en bloemen uit de tuin maak je snel een geurige warme drank. Maak een mengsel volgens de goesting van de dag of gebruik één ingrediënt. Met verse ingrediënten is de smaak van je drankje heel puur, zacht en verfrissend. Ook van gedroogde planten kan je een heerlijke mix maken voor gebruik in de winter. 

Van de ene plant oogst je de jonge blaadjes, van de andere zijn de bloemen het interessants om te gebruiken. Minder handig is het om de wortels te benutten, maar het gaat ook. 

 

Planten voor een theetuin in de volle zon 

Keuze genoeg met eenjarige of meerjarige kruiden. Klassiekers zijn kamille, munt, salie of citroenverbena. Experimenteren doe je met basilicum, dropplant, geurgeranium, lavendel, goudsbloem of roos. 

 

Voor je theetuin in de halfschaduw 

Zon maakt de meeste planten geurig en smaakvol. Bij sommige planten is dat nog het geval als ze minder dan 4 uur zon per dag krijgen.  Heb je niet meteen een zonovergoten plekje voor je theetuin, probeer dan bergamotplant, braamblad, frambozenblad, citroenmelisse, lievevrouwebedstro, moerasspirea, roomse kervel, vrouwenmantel, vlier. 

 

 

Geef extra kleur aan je thee met stelen van rode snijbiet. 

 

 

 

Theetuin in bak en zak 

Potten, bakken en zakken zijn ook geschikt voor het kweken van enkele planten voor een kruidendrank. Meng dan zeker altijd enkele decoratieve planten bij de 'theeplanten' voor een mooi geheel. Gebruik een royale container zodat de planten niet opeengeprangd staan. Het spreekt voor zich dat je enkel die kruiden kiest die je het allerlekkerst vindt. 

Een mooie combinatie is bijv. citroenverbena met munt of anijsafrikaantjes met donkere basilicum.  

Plant niet te veel soorten bij elkaar. De ene plant groeit al wat sneller dan de andere en ze zouden elkaar beconcurreren.  

Zet de bak dichtbij huis zodat je altijd kan plukken als je er zin in hebt.  

Uiteraard zijn onderin de pot gaatjes voor de afvoer van te veel gietwater.  Gebruik altijd goede potgrond om de bakken te vullen. Veel meststoffen hebben kruiden niet nodig.

Je kan langer genieten van verse kruiden door ze in het najaar binnen te brengen, liefst in kleinere potten voor op de vensterbank. Dat geldt ook voor vorstgevoelige soorten zoals citroenverbena, ananassalie of stevia. Die kan je zo overwinteren.

 

Thee zetten 

Om het aroma van kruiden maximaal te bewaren maak je ze pas fijn net voor het zetten van de drank. Leg de kruiden los in de pot of in een zeefje. Overgiet met net geen kokend water. Anders verdampen er te veel etherische olien. Die geven net smaak en geur. Gebruik 2 theelepels vers kruid of 1 theelepel gedroogd kruid voor 1 kopje. Of een handvol vers materiaal voor een pot. Laat drie tot vijf minuten trekken. 

Je kruidenmix kun je zo complex maken als je wil. Munt, venkel, kamille of citroenmelisse zijn ideaal als basis om mee te starten. Voeg er 1 of meer smaken aan toe.

Zelf mengen: probeer eens munt met marjolein of ananassalie met tijm