Tientallen tinten tuin | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tientallen tinten tuin

Geschreven op 14 augustus 2020. - Nieuws, Tuinieren
Marc Verachtert

Beginnen doen we bij 't begin en in dit geval zijn het Tuindagen van Beervelde, editie najaar 2019, waar het allemaal begon. We stonden met een standje van Landelijke Gilden tussen al die prachtige standhouders in een al even prachtig domein en mochten heel wat enthousiaste tuinliefhebbers aan onze Landelijke Gilden-tent verwelkomen.

 

We lanceerden er een exclusieve wedstrijd, eentje waarbij je een waardevol tuinadvies van groenjournalist en sympathieke tuinliefhebber Marc Verachtert kon winnen.

Een onschuldige hand (eigenlijk: muisklik in dit geval) pikte een winnaar uit de deelnemers en zo kwamen we bij Yves terecht, die een tuinadvies cadeau kreeg voor zijn wilgentuin in de polders. Het advies werd ingepland in het voorjaar, wanneer de bomen groen staan, de eerste bloemen ontluiken en de tuin haar ware pracht laat zien. Dat was echter buiten corona gerekend, het virus dat ervoor zorgde dat een bezoek aan de wilgen- en rozentuin, even niet zo rooskleurig werd. Enkele maanden en vele veiligheidsmaatregelen later, konde we toch veilig met Marc Verachtert richting de tuin van Yves trekken. Een heerlijk uitstapje in tijden van corona, gelukzakken zijn we! 

Variatie, met een grote V! 

De tuin van Yves is groot en gevarieerd. Je vindt er een prachtige gaanderij met rozen (waar wij eigenlijk onder willen trouwen!), een moestuin boordevol lekkers, een gezellig terras, gevarieerde borders en zelfs een eigen schiereilandje. Of wij jaloers zijn? Misschien een beetje... 

Eyecatchers in de tuin zijn de prachtige rozen in alle kleuren, formaten en geuren. Yves liet ons meermaals aan verschillende rozen ruiken. Geen ene roos ruikt hetzelfde, maar ze ruiken allemaal wel even lekker. Doe ons maar een flesje van elk!

De rozen in de tuin van Yves hebben zelfs een beetje koninklijke allures. Ze komen immers van Lens Roses uit Oudenburg, een bedrijf dat ook fiere hofleverancier is van ons koningshuis. Yves en zijn vrouw lieten zich goed informeren over hun rozen, waardoor ze er zelf ook boeiend over kunnen vertellen en terecht erg fier zijn op hun collectie. 

 

Jong en jong van geest

Maar al dat moois stond er natuurlijk niet in één klap. Zulke tuin is immers het werk van tientallen jaren. Ook Yves en zijn vrouw startten van 0, toen ze het perceel kochten was het een veld. 

Yves omzoomde het perceel al snel met wilgen. In zijn enthousiasme, plaatste hij ze echter wat te dicht bij elkaar, zou hij later ontdekken. Intussen zijn er dus al enkele wilgen tussenuit gehaald. De stammen hiervan dienen nu als mooie en natuurlijke afbakening van de borders. 

En de tuin blijft meegroeien met de noden van de familie van Yves. Aan enkele nieuwe elementen in de tuin, kan je duidelijk merken dat er heel wat kleinkinderen zijn in de familie. Al denken wij stiekem dat die boomhut (mét glijbaan!) niet alleen door de kleinkinderen gaat gebruikt worden. 

  

Naast de tuin die rond het huis ligt en die doordacht werd aangelegd, zijn er ook nog andere stukken tuin, waar de natuur zegeviert. Door een poortje komen we op een uitgestrekte vlakte en wandelen we over grasland richting een waterpartij. Ten midden van die waterpartij? Een heus schiereiland! Op die gezellige zitplek mogen ze ons ook nog gerust enkele verhaaltjes voorlezen...

 

Marc vertelt... 

We zouden bijna vergeten waarvoor we naar de tuin van Yves kwamen afgezakt: het advies van Marc! We horen je denken: "Zo'n magnifieke tuin, daar valt toch weinig advies over te geven?". Wel, verkeerd gedacht! Zo gaf Marc onder meer als tip aan Yves mee om meer bodembedekkers in de borders te planten, om uitdroging van de grond tegen te gaan. 

 

Tuin met toekomst

Naast een heleboel tips, kreeg Yves van Marc ook het Zakboek voor de Klimaattuin, een boek boordevol info over het wapenen van je tuin tegen onder meer de extremere weersomstandigheden in de toekomst. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De "wij" in dit artikel

Gelukzakken van dienst waren communicatiemedewerker Saartje en stagiaire Jolien, die beiden op een mooie zomerdag op tuinbezoek mochten. Voor Jolien een mooie afsluiter van haar stage en voor Saartje een perfect moment om inspiratie op te doen voor haar eigen tuin, die momenteel nog braak ligt.