Tomaten kweken in een serre | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tomaten kweken in een serre

Geschreven op 10 juli 2020. - Nieuws, Tuinieren
tomaten, bijna zongerijpt

Als je zelf tomaten gaat telen in een serre, heb je jezelf een leuke hobby aan de hand gedaan. Planten in een serre zijn nu eenmaal meer afhankelijk van de tuinier dan planten die buiten in volle grond staan. Lijkt het ingewikkeld om tomaten te telen? Laat je niet afschrikken!

Je eigen tomaten zijn absoluut de lekkerste! Eens je die geproefd hebt, is tomaten verzorgen een bezigheid met een smakelijk vooruitzicht.

 

Wat doen voor meer tomaten?

De jonge tomatenplanten,  al dan niet zelf opgekweekt, mogen vanaf eind april, begin mei  uitgeplant worden in de serre. Plant ze diep genoeg, zo maken de planten extra wortels aan en staan ze stevig voor de rest van het seizoen. De komende weken loop je meermaals per week langs bij je planten, om onderstaande taakjes te doen.

Bloemen bestuiven

Er verschijnen vrij snel bloemtrossen aan de tomatenplant. Naargelang de plant groeit, komen er meer en meer bij. Een tomaat is een vrucht die pas ontstaat wanneer insecten de bloemen bestuiven. In een serre vliegen bijen en hommels niet zo makkelijk binnen en buiten om hun werk te doen. Dus speel je zelf voor bestuiver door zachtjes aan de bloemtros te schudden zodat het stuifmeel van de ene bloem op de andere valt. Het juiste moment uitkiezen is hierbij cruciaal, stamper en stuifmeel moeten er klaar voor zijn. Neem een voorbeeld aan de insecten die bezoeken de bloemen telkens als ze voorbij komen. Vermits een tomatenplant bloemen blijft produceren tot het groeiseizoen erop zit, is dit een belangrijke taak voor de tuinier. Koester zeker de eerste bloemtrossen, want die geven de dikste tomaten.

Regelmatig water geven

Tomatenplanten hebben veel water nodig. Geef regelmatig water en altijd ongeveer evenveel, 's avonds in een grote hoeveelheid. Tomatenmeststof toevoegen in het gietwater is geen overbodige luxe zodra de vruchten beginnen te dikken vanaf juli. Droogtestress is niet goed voor de vorming van de vruchten. Een probleem dat hiermee samenhangt, is wat men neusrot noemt. Je ziet dan vanaf de onderkant van de tomaat een bruine vlek verschijnen die snel groter wordt, haal de vruchten meteen weg.

Steunen & dieven

Om het gewicht van al die tomaten te dragen, is een extra steun nodig om de tomatenplant overeind te houden. Steek  een lange bamboestok in de grond terwijl je de tomaten plant. Of werk met een touw dat naar beneden hangt. De groeiende stengel moet je minstens wekelijks vastbinden aan de draad of de stok.

Terwijl je daarmee bezig ben, kan je de zijscheuten wegdoen. In juni en juli zijn de planten volop aan de groei en verschijnen snelgroeiende zijscheuten tussen de hoofdstengel en het blad. Die zijscheuten trekken zoveel voedsel en kracht weg uit de plant dat ze dieven genoemd worden. Tomaten dieven wil dus zeggen dat je die zijscheuten verwijdert, liefst zodra ze verschijnen. Dat doe je door ze met de hand af te nijpen. Er zijn tomatensoorten waarbij deze klus niet nodig is. Dat is handig tijdens het groeiseizoen, maar de rijpe vruchten moet je gaan zoeken in een kluwen van blad en stengels.

Verluchten

In juli beginnen bij serretomaten de eerste vruchten te kleuren. In de loop van de maand komt de oogst volop op gang. Hopelijk is het dan ook echt zomer, met veel zon en warmte. De planten in de serre hebben nood aan ventilatie en bescherming tegen zonnebrand. De verluchtig regel je door deur en ramen te openen of te sluiten om grote temperatuurverschillen te temperen. Het glas van de serre witten of langs de buitenkant bedekken met een schaduwdoek werken voor planten zoals een zonnecrème bij mensen.

Toppen

Een actie die vooral om praktische reden gedaan wordt. De hoogte in de serre is doorgaans beperkt. Een gelukkige tomaat blijft maar groeien tot de stengeltop botst tegen het dak van de serre. Om orde en overzicht te houden, knip je de groeipunt af zodra de plant een gewenste hoogte bereikt heeft, die van de serre of van de steunpaal. De juiste knip zet je net voorbij het tweede blad na de bovenste tros. Hoeveel bloemtrossen hangen er intussen aan de stengel? In een serre kunnen dat 7 bloemtrossen zijn. Bij tomaten die buiten opgekweekt worden, wordt dat vaak beperkt tot 4  bloemstengels. Streef niet naar meer, de kwaliteit van de oogst is belangrijker.

Oogsten

De eerste oogst is een altijd feestje waard. Pluk tomaten als ze echt zongerijpt zijn, dat is de luxe van zelf tomaten te kweken. Haal ook de vruchten weg die beschadigd zijn. Laat tomaten ook niet te lang laten hangen (of tot ze vanzelf afvallen), het kan aanleiding geven tot rot en verspreiding van schimmelinfecties.

 

Meer over tomaten

Hoe je start met de opkweek van tomatenplanten, lees je in dit artikel