Tomaten: van boer tot winkelrek | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tomaten: van boer tot winkelrek

Geschreven op 01 augustus 2019. - Nieuws, Eten en drinken, Landbouw

Landelijke Gilden Antwerpen trok op pad om het verhaal achter die lekkere tomaten op ons bord te leren kennen. Resultaat? Een geslaagde uitstap in drie delen: langs de boer, via de veiling, naar de retailer. En daarna? Lekker op ons bord natuurlijk! 

Eerste stop van de dag was bij Luc Beirinckx te Noorderwijk. Luc teelt samen met 3 andere bedrijven tomaten, samen vormen zij Den Berk Delice. Missie van Den Berk Delice? Kwalitatieve, lekkere smaaktomaten kweken, waar de consument 365 dagen per jaar van kan genieten! 

Volgende stap/stop in het verhaal? De veiling! Landelijke Gilden Antwerpen hield halt bij de veiling van Sint-Katelijne-Waver, waar ze heel wat achtergrondinformatie meekregen over het ontstaan en de groei van de groep Belorta. Na dit theoretische stukje kwam de veiling zelf aan de beurt. De groenten werden gevolgd vanaf dat ze de veiling binnenkwamen, tot ze weer terug buiten gingen, op weg naar de retailer. Tussendoor passeerden de klokzaal, de frigo's, de bakkenwasstraat en de laad- en loszones de revue! Vooral impressionant? De aanhoudende stoet van heftrucks, die elkaar kruisen en dat zonder accidenten!

Tot slot volgde onze enthousiaste Antwerpse ploeg de tomaten tot op hun eindbestemming: de retailer! Grootwarenhuis van dienst was Colruyt, waarbij twee sites bezocht werden. Allereerst kwam het sorteercentrum aan bod. Hier komen alle producten toe, dus ook de groenten van op de veiling. De tomaten die bij het sorteercentrum aankomen, worden onmidellijk naar het groentenmagazijn gevoerd, waar een robot de groenten verder verdeelt volgens de noden van elke winkel. De robot levert een verzendklaar palet af, dat zo naar de winkel kan vertrekken. 

En in de winkel zelf dan? Daar liggen de tomaatjes maximaal 36 uur na het oogsten klaar voor de consument!  

Hieronder geven we je graag wat foto's mee van bij Den Berk Delice. Loopt het water je al in de mond bij het zien van al die lekkere tomaatjes? Op hun website geven de tomatentelers graag enkele receptjes mee met verschillende soorten tomaten. Smakelijk! 

Foto's
©Jan Van Bavel
©Beirinckx bvba