Menu

Terug naar Actualiteit >Tractor. Een geschiedenis

Geschreven op 13 januari 2019. - Erfgoed, Landbouw

De landbouwer en zijn tractor! Ze vormen een onafscheidelijke twee-eenheid. Van 1904 tot aan de Tweede Wereldoorlog laten de landbouwers in België zich langzaamaan verleiden door de kracht van de gemotoriseerde pk’s. Na 1945 is de doorbraak totaal.
Wie zijn de belangrijkste tractorproducenten? Wat waren de voor- en nadelen van het gebruik van de tractor? Welke technische vernieuwingen maakten de machine zo populair? Is rijden met de tractor een mannenzaak, of laten vrouwen ook hun rechten gelden?
Er zijn de verzamelaars van miniaturen of oldtimers, er is de speelgoedtractor waar elk kind van droomt.  De leden van de trekkersclubs snijden kaarsrechte voren in het veld. Maar er is ook het gebruik van de tractor in betogingen om de argumenten kracht bij te zetten…
Vanwaar komt die passie voor tractoren?

Het boek “Tractor. Een geschiedenis”, een publicatie van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, gaat in op al deze vragen en diverse aspecten van het fenomeen tractor. Het verhaal spitst zich toe op de situatie in België. Dit maakt het boek uniek in zijn soort. De tientallen illustraties opgediept uit archieven en bij verzamelaars tonen de variatie aan modellen, toepassingen en gebruiken. Een aanrader voor elke tractorliefhebber.

Tractor. Een geschiedenis |Yves Segers, Femke Paulussen, Bert Woestenborghs [red.] | Hardback, rijk geïllustreerd | €29,99 | 256 pagina’s | ISBN: 978 94 6298 857 6