Menu

Terug naar Actualiteit >Traditie? Zinvol en mee met de tijd!

Geschreven op 23 februari 2018. - Nieuws, Erfgoed, Zingeving en solidariteit

Tradities zijn er om te koesteren. We mogen trots zijn dat we bij Landelijke Gilden er best wel wat hebben. Het klinkt raar, maar tradities blijven alleen overleven als zij met de tijd meegaan, zonder datgene waar het om draait uit het oog te verliezen. Dit geldt ook voor de religieuze tradities zoals de kruisdagen en de bedevaarten die er aankomen. Heel wat Landelijke Gilden houden deze tradities in ere.

In den beginne…

Kruisdagen

Als de gewassen zijn ingezaaid begint voor de landbouwer de tijd van lang wachten en hopen op een goede oogst. Vroeger hielden ze boete- of bidprocessies door de velden om de opgroeiende gewassen te beschermen. Ook paardenritten om de vruchtbaarheid te bevorderen zijn oeroud. De hele boerengemeenschap was hiervoor op de been, want dit was van levensbelang.

 

Bedevaarten

Als men er vroeger op uittrok, ging men op bedevaart. Toeristische vakanties bestonden amper. Ver reizen was moeilijker dan het nu is. Op bedevaart gaan was een hele onderneming. Dat is een belangrijk element van op bedevaart gaan, namelijk het onderweg zijn, weg van het vertrouwde nest. Men ging dan, vaak te voet, naar een plaats waar Maria of een andere Heilige werd vereerd om te bidden, te vragen of te danken. Het contact met andere bedevaartgangers was belangrijk. Men was lotgenoot en op die manier ondersteunde men elkaar.

 

Tot in eeuwigheid?

Heel wat Landelijke Gilden houden deze mooie en zinvolle tradities in ere en denken erover na hoe men dit op een eigentijdse manier kan doen. Soms worden deze gekoppeld aan een reeds bestaande activiteit. Zo wordt het geen folklore maar houdt het zijn betekenis.

 

Beleef het mee!

Kijk in onze kalenders waar je kan aansluiten bij een bedevaart of de kruisdagen.