
Sinds november 2021 onderzoeken gemeenten zoals Zwalm, Beveren, Genk, Sint-Niklaas, Leuven … verenigd in de ‘Coalitie van 30’ of een invoering van een zone 30 in de bebouwde kom haalbaar is.

Bron: Test Aankoop nr. 670, januari 2022, p. 49 & Kris Peeters
Hoe denkt Landelijke Gilden over de Zone 30?
De zone 30 heeft voor Landelijke Gilden een plaats in een doordacht mobiliteits- en dorpenbeleid. Landelijke Gilden pleit er bijgevolg voor om van zone 30 niet de standaard te maken in de bebouwde kom, maar om ze wel te gebruiken op die plaatsen waar ze zinvol is: op plaatsen waar diverse vervoersstromen en zwakke weggebruikers elkaar kruisen. We denken hierbij aan schoolomgevingen, winkel- en wandelzones waar veel diensten verzameld zijn of woonwijken. Een zone 30 op die locaties komt de verkeersveiligheid en het milieu ten goede, omdat de remafstand verkleint en omdat er minder bruuske rem- en optrekbewegingen nodig zijn.
In een versnipperd Vlaams (platte-)landschap blijft bereikbaarheid ook een belangrijke zorg. Daarom pleit Landelijke Gilden voor een doordachte ruimtelijke ordening op maat van de lokale situatie, zodat doorgaand verkeer geen veiligheidsprobleem vormt voor een bruisend dorpsleven, maar er wel nog een vlotte mobiliteit mogelijk blijft. Dat komt zowel de leefbaarheid van onze dorpen als de bereikbaarheid van ons Vlaamse platteland ten goede. Onze volledige visie op duurzame mobiliteit kan je hier terug vinden.