Tuingereedschap uitkiezen | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tuingereedschap uitkiezen

Geschreven op 31 mei 2019. - Nieuws, Tuinieren

Zelfs de eenvoudigste tuin kan het niet stellen zonder een aantal gereedschappen. Die zijn liefst van goede kwaliteit. Wat je precies nodig hebt, hangt af van de aard van je tuin en tuingrond, je plannen en je budget.  

 

Wat heeft de plezier-tuinier nodig om te tuinieren?

Goed gereedschap heeft het voordeel dat het lang meegaat en dat het de werkzaamheden vergemakkelijkt. Je spieren mogen gerust geoefend worden tijdens je tuinwerkzaamheden, maar je rug moet niet gebroken worden. 

Misschien heb je al een en ander. Misschien ben je handig, dan kan je wat eenvoudig gerief zelf ineen knutselen. Gemotoriseerd gereedschap is niet altijd nodig, zeker niet in een kleine tuin. Een spade is bijvoorbeeld altijd zinvol, tenzij je uitsluitend werkt met tuinbakken. Dan is een stevige handschop al voldoende. 

 

Tips bij het uitkiezen  

Je hoeft niet van in het begin alles te hebben. Loop af en toe eens binnen bij het tuincentrum en bekijk of er nog iets is dat je (beter) kan gebruiken. Iets dat het werk in de tuin vergemakkelijkt. 

 • Koop altijd goede kwaliteit van tuingereedschap. Het maakt tuinieren gemakkelijker en meer genietbaar. Kwaliteit is vaak duurder, al hoef je niet onnodig duur te kopen. 
 • Let bijvoorbeeld op de manier waarom de onderdelen (handvat en metaal) aaneen gehouden worden. Is het een degelijke verbinding? Ook materiaal in roestvrij staal heeft de voorkeur, al neemt dat meteen een grotere hap uit je budget. 
 • Gebruik het juiste gerei voor de juiste klus voor het beste resultaat in je tuin. Het vermijdt onnodige letsels. 

Onze toptip: Goed onderhoud loont, zeker als je duurder koopt. Hou je gerief proper en net. Dan gaat het langer mee, het werkt minder stroef en je vermijdt het risico op verspreiding van plantenziekten. 

 

Wat heb je al? 

In de kast vind je nog wel een hoedje, een mes/zakmes of een borstel. Ook een paar werkhandschoenen is altijd nuttig. Verder is het altijd een goed idee om de zonnecrème, een insectenwerend middel en een ontsmettingsmiddel in de buurt te hebben. Snuister even in je kleerkast, kelderkast of garageplank, enkele van deze spullen heb je al. 

 • Handschoenen – om je handen te beschermen en een betere grip te hebben op het gereedschap
 • Een hoed – om een zonneslag te vermijden, liefst met een brede rand
 • Zakmes – om touw te snijden
 • Aangepast schoeisel – om vlot door de aarde te lopen, met een stevige zool en bovenkant
 • Matje - om op te zitten, iets mals beschermt de knieën
 • Emmer – om kleine hoeveelheden afval of gerief in te vervoeren 
 • Borstel – om paadjes schoon te vegen 

 

Wat kan je zelf maken? 

Sommige eenvoudige maar handige gereedschappen kan je zelf maken. 

 • Pootstok - om gaten te maken in de grond
 • Plantkoord - om mooi op één lijn te zaaien of te planten
 • Schepje - om potgrond te scheppen

 

Wat moet je zeker nog hebben?  

Sommige zaken zijn absoluut onmisbaar als je in volle grond aan de slag gaat, hoe klein of groot je tuin ook is. Een gieter, spade, hark, schoffel en spitvork komen je zeker van pas.  Wat wil je doen?

Dit heb je zeker nodig om te tuinieren in tuinbakken  

Handvork of handhark is bedoeld voor kleine werkzaamheden en is perfect om te wieden tussen planten in. Je maakt er de bodem mee los en is dus ook bruikbaar om voor een klein plekje de grond klaar te leggen om te zaaien. In staal zijn ze sterk, makkelijk schoon te maken en ze gaan lang mee. 

Handschop of verplantschopje dient om kuiltjes te maken voor jonge of kleine planten die je verplaatst met kluit en al. Je hebt er met korte of middellange steel. Met welk exemplaar je liefst werkt, hangt van je eigen voorkeur af. Kies een schopje met een handvat dat goed in de hand ligt. Er zijn versies met brede en smalle werkbladen.

 

Wat is extra nuttig? 

Sommige zaken moet je niet van de eerste dag in je tuin hebben, tenzij je er heel specifiek mee aan de slag zou gaan. Op termijn kan je de aankoop overwegen van deze spullen. Ze maken vooral het tuinieren gemakkelijker.  

 • Snoeischaar – Om stengels en takken te knippen die niet dikker zijn dan een goede vinger. 
 • Riek of tuinvork - Om tuinafval te verplaatsen, grond los te maken, planten uit te steken. 
 • Schop  - Om compost te verdelen, om grond te egaliseren. Het werkblad is afgerond.
 • Kruiwagen als vervoermiddel eerste klas voor je gerief heen en weer naar de tuin te verplaatsen, voor afval, voor takken, voor planten. Niet gebruiken om elkaar mee te vervoeren!  Een metserskruiwagen is zwaarder maar ook sterker dan een tuinkruiwagen. Er zijn modellen met diepe kuipen, met één of twee wielen. Eenwielige kruiwagens zijn handig om tussen smalle rijen te lopen, maar zijn moeilijker in evenwicht te houden. 

 

Lees ook dit artikel