Tuingereedschap voor het bewerken van de grond | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tuingereedschap voor het bewerken van de grond

Geschreven op 20 mei 2019. - Nieuws, Tuinieren

Wil je moestuinieren in volle grond? Dan heb je gerief nodig om de aarde te bewerken en klaar te maken voor de komst van zaaizaden of jonge planten. Er is heel wat te koop, in allerlei maten en vormen. Ook machines allerhande kunnen je het 'zware werk' vergemakkelijken. Een beginnende tuinier wacht best nog even met zo een investering.  

 

Degelijk basisgereedschap om mee te starten 

 

Spade – om te spitten of putten te graven 

Vooral nuttig bij de start van de werkzaamheden in de tuin. Omzetten van de grond bij het inwerken van compost of verteerde stalmest. Het planten van struiken of bomen is een werkje voor de spade. Ook om de bovenste onkruidlaag weg te steken. 

Veel variatie in. Vooral in de vorm van de handvat en de lengte van de steel. Hoe langer de steel, hoe groter de hefboomwerking en hoe meer kracht wordt overgebracht bij het graven. Maar het moet wel hanteerbaar blijven. Een houten steel van goede kwaliteit werkt aangenaam en gaat even lang mee dan een kunststof steel. Gladde steel die eindigt op een handvat of een kruis. De bevestiging van de spade aan de steel is een aandachtspunt. Of noem het een pijnpunt bij goedkopere spades. Heeft een recht werkblad uit metaal met een scherpe rand. Op een zanderige grond mag het werkblad wat breder zijn, voor zwaardere gronden is een smaller model aangewezen.  

 

Spitvork – om de bodem voor te bereiden op het planten 

Dit is handig gereedschap om onkruidwortels te verwijderen en de grond open te breken vooraleer je gaat planten. Op kleigronden zal je best eerst spitten eer je dit gereedschap boven haalt. Een spitvork lijkt op een spade, maar het werkblad is vervangen door drie of vier platte tanden. 

 

Schoffel of hak - om te wieden (onder andere)

Multifunctioneel tuingereedschap voor vanalles en nog wat: voren maken, wieden, graven, hakken, cultiveren, aanaarden. Je eigen voorkeur speelt een rol bij de keuze van het model. Met een hak werk je naar je toe (al trekkend), met een schoffel werk je van je lichaam weg (al duwend). In de praktijk worden beide termen door elkaar gebruikt.

Let bij het uitkiezen op de hoek tussen de steel en het werkblad. In combinatie met de gepaste lengte van de steel, moet het voor jezelf een comfortabele werkhouding opleveren. Een schoffel of hak werkt het prettigst als het blad scherp is en zo gehouden wordt.

Sommige tuiniers ontwikkelen een voorkeur voor een specifieke schoffel of hak per teelt. Zo bouwen ze na enkele jaren een verzameling op, voor elke taak een aparte schoffel.

 

Cultivator - om aarde los te maken

Aan het eind van de lange steel zitten drie of meer grote kromme tanden die aan de punt voorzien zijn van driehoekige mesjes. Wanneer de cultivator door de aarde getrokken wordt, maakt het de kluiten fijn en wordt de aarde los gewoeld. Dit gerief is handig bij het klaarmaken van zaaibedden en is ook te gebruiken om de aarde te luchten tussen een rij planten. 

Dit gereedschap is vergelijkbaar met een krabber waarbij de tanden anders gevormd zijn waardoor het wat lichter werkt. 

 

Tuinhark – om zaaibedden klaar te leggen 

Om aardkluiten nog fijner te maken en om een perfecte egalisatie van de grond te bekomen. Een hark is nuttig om de grond finaal zaaiklaar te maken.  De platte achterkant is ook handig te gebruiken om de aarde helemaal vlak te trekken. Een hark is ook praktisch om afgehakte onkruiden te verwijderen of afgevallen bladeren bijeen te vegen. 

Er zijn harken in aluminium of metaal. Een brede hark dient voor groot werk, een smalle hark laat zich inzetten voor fijn werk tussen de rijen door. Een grashark is een ander soort van tuingereedschap, in de moestuin kan je er niet veel mee aanvangen. 

 

Schop - voor graaf- en schepwerk

Niet te verwarren met een spade, die dient om te spitten en te graven. Een schop heeft een breder, gebogen en afgerond werkblad waardoor je er gemakkelijk materiaal (grond, compost) mee kan opscheppen en verplaatsen. Denk aan een stofblik, maar dan voor grovere materialen. In een kleine tuin kan je er zelfs de grond mee egaliseren. Zorg dat de steel lang genoeg is, dat werkt makkelijker.