Tuingereedschap voor het geven van water | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tuingereedschap voor het geven van water

Geschreven op 31 mei 2019. - Nieuws, Tuinieren

Tuinieren zonder water is onmogelijk. Tenzij het alle dagen enkele milimeters zou regenen, liefst in de avond. Helaas, zo ideaal is het niet. Dus moet je als tuinier je planten in de gaten houden, en water geven zeker aan jonge planten.

 

3x goed gerief 

 

Goed gerief: regenwaterton 

Er zijn heel wat ‘vormen’ die dienst kunnen doen als waterreservoir. Belangrijk bij het kiezen zijn de grootte, de plaatsing en het prijskaartje van de ton. Het meest handige is dat de waterton dicht bij de tuin staat. Hoe groot de ton moet zijn, hangt af van de behoefte en de neerslaghoeveelheid die je kan opvangen en naar de ton leiden. Een open bassin kan zichzelf vullen tijdens een regenbui maar een afgedekte ton die gevuld wordt via de regenpijp is beter. De ton wordt dan geen val voor dieren of bladeren en de verdamping van water blijft beperkt op warme dagen. Met een reservoir van 200 liter zou je het groeiseizoen kunnen doorkomen. Tenminste, als het elke maand 50 mm regent op een dakje van 4 m² dat afwatert naar de regenton.  

 

Goed gerief: de gieter 

Onmisbaar gerief om planten water te geven daar waar ze het nodig hebben: tegen de grond, aan de stengel. Gieters uit kunststof zijn goedkoper en minder zwaar dan uit metaal. Met een opzetstuk (broes) kan je in zachte straaltjes water geven aan tere planten. Vermijd waterrestjes in een gieter. Tijdens de zomer is dat een ideale kweekvijver voor muggenlarven en in de winter kan vorst scheuren in de bodem veroorzaken. Beide situaties wil je liever vermijden. 

 

Goed gerief: de tuinslang 

Handig als je net iets verder van de kraan wat grotere hoeveelheden planten wil gieten. Koop de gepaste lengte aan tuinslang. Hoe langer de slang, hoe zwaarder en onhandiger. Het materiaal (rubber/vinyl) bepaalt de prijs. Voorkom knopen en knikken in je tuinslang met een haspel, zo kan je de elke keer makkelijk starten met besproeien. Je geniet langer van je tuinslang als je ze in de winter droog opbergt.