Tuingereedschap voor het onderhoud van je tuin | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tuingereedschap voor het onderhoud van je tuin

Geschreven op 31 mei 2019. - Nieuws, Tuinieren

Zelfs in een onderhoudsarme tuin heb je een minimum aan tuingerief nodig. En zelfs dat tuingerief heeft een beetje onderhoud nodig. Welke grote handgereedschappen geef je een plekje in het tuinhuis?

 

 

Goed gerief om je tuin te onderhouden 

 

Schoffel of hak – om de grond los te maken 

Vaak ook hak genoemd. Naargelang het type en je eigen voorkeur gebruik je dit gereedschap al duwend of trekkend. Strik genomen is er een onderscheid tussen een schoffel en een hak. Met een hak werk je naar je toe, met een schoffel werk je van je lichaam weg.  

Een schoffel wordt gebruikt voor allerlei werkzaamheden: grond losmaken, onkruid hakken, voortjes trekken, aardappelen aanaarden. Er zijn zelfs schoffels voor specifieke groenten, zoals de uienschoffel. Let vooral op de scherpte van het snijblad en goede hoek tussen steel en blad. 

Het lijkt om een soort mes op een lange steel waarmee je door de bovenkant van de aarde schuifelt. Op zware grond werkt een schoffel oppervlakkiger dan een hak want door de trekbeweging dringt het mes dieper in de grond. 

 

Cultivator of krabber - om de aarde te luchten

Aan het eind van de lange steel zitten drie of meer grote kromme tanden die aan de punt voorzien zijn van driehoekige mesjes. Wanneer de cultivator door de aarde getrokken wordt, maakt het de kluiten fijn en woelt de aarde los. Nodig bij het klaarmaken van zaaibedden. Ook te gebruiken om de aarde te luchten tussen een rij planten. Een krabber heeft minder snijmessen en wat werkt wat lichter.  

Een smal model is handig om tussen de planten te werken. Er bestaat ook  een handversie met korte steel.  

 

De onkruidsteker - om te doen wat het zegt

Dit handgereedschap is ideaal voor het uitsteken van onkruid met diepe wortels zoals paardenbloemen. Naast de versie met een korte steel bestaan er ook uitvoeringen met een lange steel om in een staande houding te werken, zonder je rug te bezeren. Let erop dat de steker is voorzien van een voetsteun zodat je gemakkelijker kracht kan uitoefenen. 

 

Hark – om te verzamelen 

De moestuinhark is niet hetzelfde als een grashark maar dient om kluiten fijn te maken, het zaaibed klaar te leggen, het bijeenharken van plantenresten, takken en afgevallen bladeren. Een stevige metalen hark is misschien wat zwaarder in de hand maar gaat veel langer mee. Een brede hark is geschikt voor groot werk, bij een kleine hark staan de tanden dichter bijeen voor fijner werk. Zelfs de achterkant van de hark is nuttig: hiermee leg je het zaaibed helemaal vlak voor je gaat zaaien.  Kies een metalen hark waarvan de tanden in de juiste kromming blijven staan die werken het makkelijkste. De breedte van de hark is een nuttig hulpmiddel voor het bepalen van de onderlinge afstand tussen twee zaairijen.