Tuingereedschap voor het zaaien en planten | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tuingereedschap voor het zaaien en planten

Geschreven op 31 mei 2019. - Nieuws, Tuinieren

Zaaien en planten doe je niet pardoes, zelfs al is de tuingrond min of meer voorbereid. Er is wat tuingerief nodig om de aarde fijn genoeg te leggen om te kunnen zaaien, om plantputjes te maken. Zelfs een gieter komt van pas om na water te geven na het zaaien en planten. 

 

Met dit gerief kan je aan de slag 

  

Pootstok – om gaten te maken in de grond 

Dit zeer eenvoudige tuingerief is handig bij het planten van zaailingen, bloembollen, aardappelen of dikke zaden. Het is eigenlijk niet meer dan een stevige houten stok voorzien van een metalen punt. Het werk makkelijkst als het handvat een beetje schuin staat. Zonder probleem kan je dit gerief vervangen door een zelfgemaakt exemplaar, zijnde een gewone stok eindigend op een punt. 

 

Plantkoord – om mooi op één lijn planten of zaaien 

Simpel tuingerief om zelf te maken. Het bestaat uit een koord met twee gepuntte stokken. Daarmee baken je een rechte lijn af, zo lang je maar wil. Om makkelijk af te passen, wikkel je het touw altijd rond een van de stokken. Je hoeft niet op een rechte lijn te zaaien of planten. Het voordeel is dat je daarna makkelijker het onkruid kan wieden, alles mag weg wat niet op de rij staat. 

 

Handschop of verplantschopje – om kleine plantkuiltjes te maken 

Een schopje als handgereedschap is veelzijdig en onmisbaar. Er zijn uitvoeringen met een korte steel of met een langere steel. Elke tuinier heeft zo zijn voorkeur voor het een of het ander. Wat ook geldt voor de kleur van de steel. In een opvallende rode of gele kleur is gerief snel te detecteren tussen andere tuinspullen. Investeer in een stevige uitvoering met een blad in staal, zodat de punt niet krom trekt. Het schopje is essentieel voor het maken van een klein plantgat, kleiner dan je met een spade zou doen. En ideaal dus om jonge planten in de grond te zetten. Maar evengoed is het een handig hulpmiddel voor het trekken van een ondiepe sleuf om in te zaaien, voor het uitspreiden van een laagje compost rond individuele planten of voor het verwijderen van een hondendrol. Let erop dat het handvat goed in de hand ligt. Er zijn schopjes met een breed of smal werkblad. De smalle lenen zich meer voor het maken van een diep smal plantgat, met een breder schopje kan je sneller werken om een groter plantgat te maken. 

 

Handvork of handhark – om grond fijn te maken 

Je wil bijvoorbeeld zaaien op een kort rijtje. Dan is een handhark makkelijk om de grond over een strookje fijn te maken voor je zaait. Daarna de grond boven het zaaizaad weer gelijk te maken, is ook een klusje voor de handhark. Als later de planten groter zijn, kan je met de handhark tussen de planten in de bodem luchten.  

De degelijkste exemplaren zijn in staal, die zijn makkelijk schoon te maken en gaan lang mee. 

 

Schop - om te scheppen 

Het afgeplatte en brede werkblad is handig om de grond te egaliseren net voor je gaat zaaien.  

 

Gieter - om water te geven 

Wie tuiniert, moet zijn gieter in ere houden. Onmisbaar is dit gereedschap om water te geven aan de groenten. Gieters zijn er in alle maten, vormen en materialen.  

Let op de broeskop, die moet goed passen op de tuit. De broeskop dient om delicaat plantgoed te begieten of om een zaaivoor nat te maken voor je gaat zaaien. Het besproeit met minder geweld dan de tuit.