Menu

Terug naar Actualiteit >Tuinieren met water

Geschreven op 30 oktober 2017. - Nieuws, Tuinieren
kikker in schooltuin of warme tuin

Water, zelfs al is het maar een klein beetje, werkt als een magneet op allerlei diertjes. Ze worden aangetrokken door de insecten die in het water gedijen. Een grote waterpartij is hoogstwaarschijnlijk uitgesloten in een schooltuin, maar al eens gedacht aan een moerastuin?

 

Een moerastuin houdt het midden tussen een vijver en een tuin

De planten die er groeien hebben behoefte aan veel water. Moerasplanten zijn overdadig groeiende bladplanten of hele tere bloeiers. Ze hebben niet alleen veel water nodig maar ook een goede drainage en er moet zuurstof tot bij de wortelkluit komen. Ze groeien met hun wortels in de aarde en niet in water. Voordeel is dat ze nogal snel groeien en je dus niet veel planten nodig hebt om te starten.

 

Aanleg

Op een drassig stukje grond is het makkelijker te starten met een moerastuintje. Meestal zal het een kunstgreep vergen om een stukje tuin om te toveren tot een mini-moeras. Een moerastuin hoeft niet groot en niet diep te zijn, 60 cm is al voldoende. De grond moet wel constant vochtig blijven.
Om de ondergrond vochtig te houden, kan je gebruik maken van vijverfolie (polytheen is goed) of een zeildoek. Daarbovenop komt een laag (3 tot 5 cm) grind, dat zorgt voor een waterreserve in de moerastuin.
Vul verder op met de uitgegraven aarde. Vermeng die grond met heel veel goed verteerde tuincompost. Dat levert een vochtvasthoudende en voedselrijke grond. Na het opvullen, mag je de folierand bijknippen. Zorg ervoor dat er geen water kan wegsijpelen.

 

Beplanting

Alle planten die graag vochtig staan, kunnen in de moerastuin. Het hangt ervan af hoeveel plaats er is en of er een voorkeur voor bladplanten of gekleurde bloemen. Ga voor een goede mix van wintergroene planten, nectarrijke planten (lokken insecten) en forse bladplanten. Leg een dikke mulchlaag tussen de planten. In het begin zal je ze overvloedig mogen gieten. Tot het moeras zelf verder kan. 

  • Grote bladplanten: gunnera, schildblad, groot hoefblad
  • Kleinere bladplanten: hosta, kruiskruid (bloeit korte periode), sommige grassen, koningsvaren, schoenlappersplant
  • Bloemen: dotterbloem, moerassleutelbloem, moeraswolfsmelk, moeras-vergeet-mij-nietje, irissen, gele lis, moerasspirea, kattestaart, Zeeuws knoopje

 

Onderhoud

Let er bij de keuze van de planten op dat je geen woekeraars neemt. De eerste jaren zullen ze zich snel vestigen in de moerastuin , maar daarna nemen ze de overhand in de rest van de tuin. Dat is alleen maar extra werk.

  • Tot het moeras volgroeid is, moet je onkruid wieden. Ja, ja, ook hier.
  • In lange droge periodes zou het moeras kunnen uitdrogen. Dan moet er gegoten worden, net zoals in een echte tuin.