Tuinieren op beperkte oppervlakte | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tuinieren op beperkte oppervlakte

Geschreven op 18 februari 2020. - Nieuws, Tuinieren

Met een kleine 150 m² oppervlakte is de tuin van Cris en Caroline in De Panne een mooi voorbeeld van de gemiddelde stadstuin. We gaan steeds kleiner bouwen. De tuinen worden dus ook kleiner. Een kleine tuin wordt meer en meer de Tuin van de toekomst.

 

Tuinieren in een stadstuintje

Optimaal benut

In de tuin van Cris en Caroline vind je voldoende inspiratie om op een kleine ruimte toch een totale groenbeleving te verkrijgen. Alle elementen waar je als tuinliefhebber naar zoekt, zijn aanwezig. Er is ruimte om te relaxen, de terrassen nodigen uit tot gezellig samenzijn, de vijver werkt rustgevend en de natuurlijke borders lokken bijen en andere insecten. Het toevoegen van groene verticale kaders, bestaande uit leibomen en klimplanten, geven beschutting en beperken inkijk. Door in de hoogte te werken krijgt de tuin bovendien een extra dimensie en oogt hij ruimer.

Biodiversiteit

De beplanting is bewust in laagjes aangeplant, van bodembedekker tot hoge vaste planten of siergrassen. Er wordt rekening gehouden met bloeitijden, kleur en habitat, de planten moeten dus op de juiste plaats staan en thuis horen in de bodem en het klimaat van deze tuin. Daarbovenop moeten ze een meerwaarde bieden aan bijen en insecten. Een grote biodiversiteit zorgt voor minder ziekten en plagen en draagt bij tot het onderhoudsarme karakter van deze tuin.

Bovenstaande elementen maken dat deze tuin tegemoet komt aan de drukke agenda van elke tuinier. Hij vormt als het ware een extra leefruimte in het verlengde van de woning. In deze tuin is er plaats om te ontspannen en cocoonen, vrienden te ontmoeten en te genieten van het natuurlijk leven dat de tuin aantrekt.