Tuinieren saai? Vergeet het! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tuinieren saai? Vergeet het!

Geschreven op 16 maart 2020. - Nieuws, Tuinieren
Tips om kinderen bezig te houden in de tuin

Kinderen en tuinieren, da's eigenlijk een topcombinatie! Toch als je hen weet te prikkelen met wat in de tuin moet gebeuren. Dat prikkelen kan soms letterlijk, al nemen we 't hier liever in de figuurlijke zin van het woord. Gelukkig biedt de natuur een hele trukendoos vol met planten die fascineren. Aan jou om te kiezen welke tip je eruit haalt.

10 manieren om kinderen te boeien in de tuin

Kies snelgroeiende planten 

Kinderen zijn een en al ongeduld. Ga dus voor snelle radijzen, water of tuinkers, zonnebloemen, goudsbloemen. 

Kies planten met grote bloemen, bladeren of lekker fruit 

Toppers zijn zonnebloemen en pompoenen. Maar het hoeft niet allemaal moestuin te zijn. Een stukje jungletuin mag er ook best zijn, met een bananenboom, een Fatsia japonia (vingerplant), een vijgenboom, grote varens. 

Kweek groenten die kinderen lusten 

Als ze graag boontjes eten, zullen ze het zeker leuk vinden om de groei van de planten op te volgen en zelf de oogst te doen. Meteen proeven uit de tuin is daarbij een leuke tip. Laat ze ontdekken wat het lekkerste is.  

Gebruik aaibare planten 

Zorg dat er wat is dat ze kunnen en mogen aanraken. Bladeren met beharing of geur zijn daarvoor ideaal. Wat denk je van schoenlappersplant (lederachtige blad)? Ezelsoor en salie hebben een viltig blad. Vedergras ziet er uit als een haardos. 

(op de foto: ezelsoor of stachys

Kweek geurende planten 

Moedig hun jeugdige nieuwsgierigheid al snuffelend aan met venkel, basilicum, curry plant, reukerwten. 

Planten met geluid 

Een zuchtje wind is al voldoende om planten als bamboe, suikermais en siergrassen te doen ruisen. Ook bijna rijpe zaaddozen zijn muzikaal: juffertje-in-het-groen of papaver. 

Doe iets met onbekende groenten of fruitsoorten 

Eetbare maar rare vruchten trekken zeker de aandacht. Wat denk je van ronde komkommers, gele frambozen, gestreepte tomaten, paarse boontjes en worteltjes. 

Meer natuur in de tuin brengen 

Met vogelhuisjes, water- en voederstations voor vogels. Met een kleine puintuin voor insecten en kikkers. Zet op de vensterbank een bloembak met klimop, bieslook, tijm en een schaaltje met drinkwater. Observeer. 

Probeer vleesetende planten 

Het idee alleen al is fascinerend voor kinderen. Maak een containertuin met Venus-vliegenvangers en zo meer. Deze plant reageert op aanrakingen. 

Kies voor bewegende planten 

Wek interesse voor de natuur en biologie met Mimosa, een plant die aanraakgevoelig is. Of met planten die hun bloemen 's morgens opendoen en 's avonds weer dichtgaan (zoals blauwe winde of daglelie). Waarom zou kruidje-roer-me-niet zo heten?