Uitdunnen | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Uitdunnen

Geschreven op 15 februari 2020. - Nieuws, Tuinieren

Als jonge plantjes groot worden, blijken ze soms te dicht opeen te staan. Dan groeien ze niet goed meer. Dus moet je de plantjes verder uit elkaar zetten zodat de overblijvers voldoende plaats hebben om te groeien.  

 

Soms is het zaaizaad zo fijn, dat het echt niet lukt om één zaadje per cm in de grond te stoppen. Het is belangrijk jonge planten de nodige ruimte te geven.  Na enkele weken haal je de overtollige plantjes weg. 

 

Wat heb je nodig?   

Jonge kiemplanten, emmertje, schaartje, gieter met water, geduld

Wanneer? 

Als het zaaizaad allemaal uitkomt, moet er uitgedund worden om de planten op de afstand te krijgen die op het zaadzakje is aangegeven. Als de kiemplantjes 5 cm groot zijn en te dicht opeen staan, is het nodig om te dunnen. De overblijvers krijgen zo meer ruimte om beter en gezonder uit te groeien. Kiemplantjes staat te dicht opeen als ze elkaar omver duwen, als ze vergelen, als sommigen beter groeien dan anderen.

Voorbereiding?  

Als je zelf groenten, kruiden of bloemen zaait, weet je nooit precies hoeveel zaaizaadjes gaan uitkomen. Daarom wordt vaak iets meer gezaaid. Zaaizaad kan ook heel fijn zijn, dan is het moeilijk om zo precies te zaaien. Zaai dan zo dun mogelijk, het bespaart werk achteraf bij het uitdunnen.  

Hoe? 

Dunnen is een delicaat werkje, neem er je tijd voor. Haal de minst ontwikkelde plantjes weg. Die zijn te klein, vergeeld, krom, ziekelijk.  

Groeien de kiemplantjes echt dik op elkaar, gebruik dan een schaar met een fijne punt en knip het steeltje af tot tegen de grond. Dat is een techniek om toe te passen als je gezaaid hebt in bakjes. 

Staan de kiemplantjes wat ruimer in het bakje of in volle grond, maak dan eerst de grond nat. Zo komen de plantenworteltjes gemakkelijker los als je aan het steeltje trekt. De plantjes die je weghaalt, kan je elders planten als de worteltjes niet beschadigd zijn. Of meteen opeten als ze groot genoeg zijn daarvoor.

Dun bij voorkeur in twee keer

Bijv. als er 10 cm tussen de planten moet zijn, dun ze dan een eerste keer uit tot op 5 cm (haal de kleinste plantjes weg) en een tweetal weken later nog eens tot uiteindelijk de overblijvende plantjes op hun definitieve zaaiafstand staan.  

 

Lees meer over zaaien en planten