Menu

Terug naar Actualiteit >Unieke tuinen in West-Vlaanderen

Geschreven op 13 januari 2017. - Tuinieren

Een reis met unieke tuinen en West-Vlaamse gastvrijheid als belangrijkste ingrediënten, dat is wat deze tweedaagse belooft. Sommige eigenaars hebben hun tuin nog nooit voor publiek geopend of doen dit slechts zeer uitzonderlijk. Verblijven doen we in hartje Brugge, zodat we op zaterdagavond naar eigen smaak en voorkeur kunnen genieten van de stad en haar culinaire geneugten.

Wanneer?

9 en 10 september 2017

Programma

Dag 1

Samenkomst aan het station van Brugge waar we kennis maken met onze reisbegeleider. Transfer per autocar naar Kanegem, al vele jaren Vlaanderens Bloemendorp bij uitstek. 

We bezoeken er onze eerste tuin,ontworpen door Eric Dewaele. Perspectief en rijkelijk gevulde borders spelen hier de hoofdrol.

Tuinarchitect Stijn Verhalle inviteert ons in hetzelfde Kanegem en in de schaduw van de Kathedraal van te Lande, op een bezoek aan zijn privétuin. Het is een nagelnieuwe realisatie bij de net gerestareerde voormalige pastorie, omkaderd door statige, huizenhoge essen en andere bomen.Hij heeft er zijn kantoor, zijn echtgenote baat er een bloemenatelier uit en hun kinderen hebben er volop ruimte om te spelen.

En om het dorp helemaal naar waarde te schatten, drinken we er een Kanegemse Bruine.

In Ruiselede, ontvangt de heer Verhalle ons in een andere tuin die door hem ontworpen werd en doorgaans niet toegankelijk is voor het publiek.

Transfer naar Brugge, onze gaststad voor de avond en de nacht. ln de buurt van het gekozen hotel ligt een overvloed aan restaurantjes, zodat iedereen de kans heeft om naar eigen smaak te eten en/of stappen 'die Scone' te ontdekken.

Dag 2

Vandaag rijden we naar Knokke waar tuinontwerper Chris Ghyselen ons ontvangt voor een bezoek in een bijzondere en geheime tuin, het resultaat van een samenwerking tussen de tuinarchitecten Dominique Eeman en Chris Ghyselen. We krijgende uitzonderlijke toestemming van de eigenaars om hun tuin te ontdekken op voorwaarde dat we geen foto's nemen, en geen melding maken van ons bezoek op sociale media.

In Bellem, bezichtigen we een tuin die de eigenaars zelf in grote mate vorm hebben gegeven en waar Chris Ghyselen een perfect aansluitend bijkomend tuindeel voor realiseerde. De tuineigenaar maakt ons wegwijs in de overvloed aan vaste planten die zich duidelijk thuis voelen onder de statige bomen en gevat worden in kort gehouden hagen.

Vervolgens rijden we het Brugse Ommeland in, richting Beernem. Daar bezoeken we twee tuinen. De eerste is die van onze reisbegeleider zelf. In 'Boereweg' beleeft Marc Verachtert zijn eigen groene passie, experimenteert en fotografeert hij volop en doet hij inspiratie op voor artikels en reportages.

Voor echte tuinromantiek en een nostalgische link met het buitenleven, gaat het nadien naar 'Rientjes Hoveke'. Een bijenhoekje, een wilde bloemenweide, boomgaard, houtwallen, woodlands en talrijke originele accessoires maken deze tuin aangenaam om in te vertoeven. Sfeer en uitstraling van de goede oude tijd voert ook de hoofdtoon in de gastenruimte, waar we genieten van koffie/thee en gebak alvorens terug te keren naar het station van Brugge voor het vertrek naar eigen huis en tuin.

Download de pagina uit de tuinreisbrochure over de tuinreis in West-Vlaanderen(pdf)

>> Ga naar het overzicht van de tuinreizen per land
>> Ga naar de kalender of het overzicht van de tuinreizen gesorteerd op datum