Menu

Terug naar Actualiteit >Valentijn en etiquette

Geschreven op 13 februari 2018. - Nieuws
Valentijn en etiquette

Wat doen jullie met Valentijn? Geef je elkaar een cadeau? Gaan jullie op restaurant? Of zie je deze dag eerder als pure ‘commerce’ en is het bij jullie elke dag Valentijn? Etiquetteconsultant Brigitte Balfoort vertelt ons meer over Valentijn en etiquette.

 

Vanwaar komt Valentijn?

In de 3de eeuw voor Christus verbood keizer Claudius huwelijken, omdat hij vond dat getrouwde mannen slechte soldaten waren. De heilige Valentijn, een Romeinse priester, hielp de verliefde koppels door hen in het geheim wel te laten huwen. Toen dat aan het licht kwam, vloog de priester de gevangenis in.

Aangestoken door het liefdesvuur dat hij overal rond zich zag, werd hij zelf verliefd op de dochter van de gevangenisbewaker. Op 14 februari, de dag van zijn executie, stuurde hij haar een afscheidskaartje met daarop ‘Vanwege uw Valentijn’.

Pas in de 18de eeuw werd het een gewoonte om een kaartje of bloemen te sturen naar een geliefde.

Is Valentijn nog van deze tijd?

Valentijn is zeker nog van deze tijd, maar dan in de zin van ‘elke dag is een beetje Valentijn’. Spaar je liefde  voor elkaar niet op tot die ene dag, maar geef elkaar juist op een ander, onverwacht moment een leuke attentie. Zo houd je je relatie levendig.

Bloemen, zeker rozen, houden hun symbolische betekenis. Witte rozen staan veeleer voor hoop, rode rozen verwijzen naar kracht en passie. En wat dacht je van bloemen geven op de verjaardag van een van de kinderen?

Verkeerde cadeaus

Ben je op zoek naar een cadeau voor je geliefde? Koop dan zeker geen das of een of andere boekenbon. In zulke cadeaus zit geen ‘ziel’. Er is niet over nagedacht.

Je geschenk moet op z’n minst iets zijn waar je moeite voor deed. Denk dan aan de lievelingsmuziek van je partner. Of een ticket voor een wedstrijd of concert om met vrienden naartoe te gaan. Of juist het parfum dat zij zo graag heeft.

Mixers en boormachines zijn uit den boze, die sporen alleen aan om te werken, niet om elkaar graag te zien! Een ring is ongelooflijk mooi om te geven, maar wees er spaarzaam mee – zeker een ring met een diamant, het symbool van de eeuwigheid. Ideaal om te geven wanneer je enkele jaren samen bent of om de vrouw die jou een kind schonk te bedanken.