Menu

Terug naar Actualiteit >Van struikboontjes tot speel-boontjes. WIN het spel Boonanza!

Geschreven op 09 juli 2018. - Nieuws, Eten en drinken
Boontjes

Boontjes zijn er in allerlei maten en gewichten. Ze zijn om op te eten, maar je hebt ook taalboontjes en speelboontjes...Ontdek het verschil en maak kans op het familiespel Boonanza.

 

 

Struikbonen zijn laagblijvende planten die geen steun nodig hebben. De klassieke frisgroene boontjes en de gele boterboontjes worden het meest aangeplant. Staakbonen vragen wat meer aandacht, je moet ze langs stokken of draden leiden. Omdat er in de hoogte wordt gewerkt is de opbrengst wel groter. Ze zijn wat later klaar om te oogsten dan hun ‘struik-collega’s’, maar als je beide hebt is dat natuurlijk een pluspunt. Snijboontjes worden in stukjes gesneden of gebroken. Men noemt ze ook wel eens breekboon.

Droogbonen zijn bonen met een harde schil. Ze worden letterlijk gedroogd en later ontdaan van hun peul. De droge bonen (zaden) worden zonder peul klaargemaakt als groente bij aardappelen, in de soep, in een typisch Engels ontbijt … Heb je de struikbonen of staakbonen te lang aan de struik laten hangen, dan kan je de te dik geworden zaden laten drogen en nog gebruiken als droogboon.

Troeven

Boontjes hebben een aantal troeven om uit te spelen. Ze helpen ons lichaam te beschermen tegen ziekten en versnellen de opbouw van spieren. Bonen zitten vol krachtige voedingsstoffen zoals vezels, antioxidanten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dankzij hun veelzijdig assortiment, kan je tijdens het seizoen elke week andere boontjes op tafel zetten, zonder dat ze gaan vervelen.

Doen: Wok met scampi en groene groentjes

Ingrediƫnten:

  • 500 g scampi’s
  • 1 broccoli
  • 250 g groene struikboontjes
  • 250 g peultjes
  • 2 uien
  • wokkruiden (eventueel nog peper en zout)
  • wokolie

Aan de slag!

Was de groenten, snij de broccoli in stukjes (gebruik ook de steel, hij smaakt bijna hetzelfde als de roosjes), snij de ui in ringen. Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Was ze en laat even uitlekken. Verhit de olie in een wokpan en bak eerst de uiringen en boontjes, vervolgens de peultjes en broccoli. Zet het vuur voldoende hoog en roer de groenten voortdurend om zodat het bakproces zo kort mogelijk is. Als de groenten bijna beetgaar zijn, voeg je de scampi’s toe en roer je het geheel met de wokkruiden (hoeveelheid naar eigen smaak) om tot de groenten beetgaar zijn en de scampi’s nog een klein beetje ‘knappen’. Dien op met rijst of noedels.

 

Taal-boontjes

Wie iets doet wat fout is, en het loopt verkeerd af, krijgt te horen: boontje komt om zijn loontje. Moet die persoon dat probleem zelf oplossen, dan zegt men dat hij zijn eigen boontjes moet doppen. Hij kan dan op zoek gaan naar een oplossing en hopen dat het lukt. Met andere woorden, hij legt zijn boontjes te week.

 

Speel-boontjes

Hak, Ik heb je!, staat op het leuke familiespel Boonanza. Allerhande soorten boontjes verbouwen, verhandelen en verkopen zorgt voor urenlang speelplezier voor 3 tot 5 spelers vanaf 12 jaar.

Win het familiespel Boonanza

Wil je kans maken op dit toffe kaartspel, beantwoord de wedstrijd- en schiftingsvraag en neem deel aan de wedstrijd, misschien ben je wel de bonenteler van het jaar!