Veldsla voor de winter | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Veldsla voor de winter

Geschreven op 15 november 2019. - Nieuws, Tuinieren
veldsla

Deze wintergroente is ook gekend onder de streeknaam ‘muizenoortjes’. Het is een losse bladgroente die geen krop vormt. Makkelijk te telen en geschikt als nateelt. Veldsla is rijk aan vitamine A en heeft een specifieke notensmaak.

 
 
De lange of dunbladige veldsla (‘Hollandse’) brengt het meest op. De ronde of dikbladige veldsla (‘Rozekes’) valt bij de meeste mensen meer in de smaak en is het meest winterhard. 
 

Buiten zaaien in de zomer, oogsten in de winter

In lijnen op ongeveer 12 à 15 cm van mekaar. Zaai ongeveer 2 g per m2 (fijne zaden: minder). Zaaitijdstip : in openlucht van juli tot augustus voor oogst in de herfst en tijdens de winter, in september om na de winter te oogsten. Zaai niet te dik in rijtjes. Streef naar een afstand van zo’n 3 cm tussen de plantjes. Tijdig beginnen oogsten kan ook als dunning dienen.
 

Teelttips

Veldsla groeit best op een goed gedraineerde, maar vochthoudende grond. Droge gronden worden gemakkelijk te zout (vooral onder afdekking). Op te natte gronden kwijnt het gewas 's winters weg.
De verdere teeltzorgen beperken zich vooral tot hakken.
 

Oogst en eet

Oogst naar behoefte. Veldsla is winterhard. De teelt kan te lijden hebben van de vorst, maar herstelt zich daarna. Om ze in winter te kunnen oogsten, is het handig de planten af te dekken met plastiek. Zelfs bevroren planten gaan hieronder overdag ontdooien en kan je dan oogsten. In de winter is veldsla een welgekomen groente in een rauwkostschotel met witloof of knolselder.