Menu

Terug naar Actualiteit > Vergoeding voor schade door wolf wordt uitgebreid

Geschreven op 09 mei 2018. - Nieuws, Schapenhouders
Wolf

Ook particuliere schapenhouders kunnen voortaan een schadevergoeding krijgen na een aanval door een wolf. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Landbouw Joke Schauvliege. De bedoeling is om alle schade afdoende te vergoeden en zo een maatschappelijk draagvlak te creëren voor de aanwezigheid van het dier in Vlaanderen. Boerenbond noemt deze uitbreiding een goede eerste stap, maar dringt ook aan op een snelle uitbetaling van de geleden schade.

Begin dit jaar werden twee zwervende wolven opgemerkt in Vlaanderen, wellicht de eerste aanwezigheid van de soort in 150 jaar. Het Agentschap Natuur en Bos tracht sindsdien de bevolking er van te overtuigen dat de komst van het dier een goede zaak is. Wolven vallen immers geen mensen aan en zijn zelfs bang van de mens. Onder meer Natuurpunt pleitte wel onmiddellijk voor de opmaak van een wolvenplan, naar Duits voorbeeld, om de komst van de soort in goede banen te leiden. Dat moet vermijden dat er op termijn wolven moeten worden afgeschoten.

Dat wolvenplan komt nog voor de zomer, maar in tussentijd zorgde de Vlaamse regering al voor een nieuwe schadevergoeding. Tot nog toe kon die enkel worden aangevraagd als een schaap een dier van een landbouwer dood bijt. Voortaan kan de vergoeding ook door particulieren worden gevraagd. Daarnaast vervalt het minimum van 250 euro schade per jaar. De gemiddelde marktprijs van een schaap ligt tussen 130 euro en 190 euro, waardoor er dus verschillende schapen gedood moesten worden om in aanmerking te komen.

Boerenbond is tevreden met deze schaderegeling en kijkt zeker uit naar het volledige wolvenplan van de Vlaamse regering. "Deze schaderegeling is alvast een goede eerste stap", zegt Luc Vanoirbeek van Boerenbond. "We dringen wel aan op een vlotte administratieve afhandeling en hopen dat het uitbetalen van de schadevergoeding vlot gebeurt."

 

Bron: VILT

Let op: Dit is een eerste principiële goedkeuring, de raad van state moet nog advies geven vooraleer deze beslissing echt definitief is.