Virtueel tuinbezoek in Oostmalle | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Virtueel tuinbezoek in Oostmalle

Geschreven op 26 mei 2020. - Nieuws, Tuinieren

Dit jaar kunnen tuinliefhebbers helaas geen Open tuinen bezoeken. Daarom gunt de familie Vanheuckelom-De Schepper uit Oostmalle je hier een blik achter hun tuinpoortje.

 

 

 

Favoriete plekje

Dat moet het terras zijn dat in het verlengde van onze veranda ligt. In de zomer is het daar echter veel te warm en zitten we liever op een schaduwplekje uit de wind waar we een prachtig overzicht over heel de tuin hebben.

Het begint met een beetje groene vingers

Achiel geeft aan dat hij als kind geen tuin had maar sinds ze zelf een huis met een tuin hebben is die passie stilaan gegroeid. Het is iets wat volgens hem wel in de genen zit. Als je een beetje groene vingers hebt dan krijg je vanzelf goesting in tuinieren.

Hij is 35 jaar geleden gestart met tuinieren en het is al het 21ste jaar op rij dat ze zouden meedoen met Open tuinen. Februari en maart zijn drukke maanden omdat er dan in de tuin veel voorbereiding dient te gebeuren maar nadien kom je met een uurtje tuinieren per dag toe.

We zijn veel met tuinieren bezig en gaan ook vaak naar andere tuinen kijken, vooral in Nederland waar er een aantal grote kwekerijen zijn, zegt Achiel.

Favoriet: de cistusplant

We hebben deze plant leren kennen tijdens een autoreis door het binnenland van Portugal. Daar staan ze in april in volle bloei. Door de hitte van het binnenland geven deze planten ook een speciale geur af. We zijn op zoek gegaan naar verkooppunten en dat bleek bij een grote kwekerij in Zuid-Frankrijk te zijn waar er veel cistusplanten en andere droogteplanten werden verkocht.

Na enkele aankopen is Achiel er thuis verder mee beginnen kweken. De eerste jaren was dit niet vanzelfsprekend omdat het een gevoelige plant is en ze in de winter dreigden te bevriezen. Maar er zijn ook verschillende soorten die koudere temperaturen verdragen en daar is hij verder mee aan de slag gegaan. De laatste jaren hebben de planten geen problemen meer met de vorst en doorstaan ze moeiteloos de winter. Een groot voordeel is ook dat ze groen blijven in de winter. Door onze zachte winters van de afgelopen jaren beginnen ze vroeger en vroeger te bloeien. Waar vroeger het hoogtepunt van de cistusplant in juni was, ligt dat nu in mei.

Bovendien hebben deze planten weinig water nodig. Ze houden van droogte en dat maakt hun ook toekomstproof. We hebben steeds meer te maken met droogte en dan is het een groot voordeel dat de planten weinig water nodig hebben.

Tip van Achiel: kies voor droogteplanten

Men zou meer en meer moeten overschakelen op droogteplanten, planten die minder water nodig hebben. Planten die een vochtige grond vragen worden minder interessant. Ze gaan zoveel onderhoud en water nodig hebben dat het moeilijk bij te houden is. We gaan meer en meer met droogte te maken krijgen en daar moeten we rekening mee houden, zeker in de tuin.