Menu

Terug naar Actualiteit >Vlieg mee over de tuin van Geert in Vlamertinge

Geschreven op 04 juni 2020. - Nieuws

We trokken naar Vlamertinge om je virtueel te laten genieten van de tuin van tuinarchitect Geert Merlevede. De tuin won sinds aankoop van het perceel steeds een beetje aan ruimte wat resulteerde in een tuin die klaar is voor de toekomst, uitgestrekt over een perceel van 1 hectare. Deze tuin kan je in de zomer bezoeken tijdens Open tuinen op 26 en 27 juni 2021.

De tuin bevat zowel mooie borders, enkele vijvers als welkome schaduwplekjes in de bostuin achteraan het huis. We spraken met Geert over zijn visie over de toekomst op een plaats waar menig tuinliefhebber maar van kan dromen. Geert zijn favoriete tuinplekje is gelegen aan zijn natuurlijke vijver. Elke avond kan hij daar tot rust komen en genieten van de omgeving.
 


Trial en error

Eén van de manieren om je tuin klaar te maken voor droge zomers is het principe van trial en error. Veel planten worden gekenmerkt door verschillende eigenschappen. De ene kan goed tegen de droogte en de andere heeft dan weer volle zon nodig. Maar blijkbaar mag je hier niet altijd van uitgaan. Geert doet zelf enkele proefondervindelijke tests in zijn tuin. Sommige planten staan op locaties waar ze eigenlijk helemaal niet thuis horen volgens hun kenmerken. Het is soms dus moeilijk om te voorspellen of een plant het heel goed gaat doen of niet. Je mag ook niet zomaar de eigenschappen van een plant gaan veranderen, die zijn immers gebaseerd op onderzoek. Al kunnen verschillende andere factoren, zoals de grond, ook nog extra invloed hebben.
 

Survival of the fittest

Zo komen we bij het tweede principe dat gehanteerd wordt in deze tuin. Een plant in de tuin moet zelfredzaam worden na het eerste jaar van aanplanting. Omwille van de oppervlakte van deze tuin is het niet mogelijk om alles te bevloeien, laat staan dat het in periodes van droogte verantwoord zou zijn om zoveel water te geven. Het principe van de natuur wordt toegepast en geeft best mooie resultaten.
 

Lente en herfst worden de momenten om te genieten

Toen we vroegen hoe hij de toekomst ziet, was Geert heel resoluut. We gaan moeten genieten van onze tuinen in de lente en in de herfst. De zomer zal voor dorre situaties zorgen. Tuinen zullen er droevig bijliggen ook al zijn ze supergoed onderhouden. Het zal onverantwoord zijn om steeds maar water te blijven geven. We gaan ons dus moeten aanpassen.
 

Beelden zeggen meer dan duizend worden

Wij laten jullie graag meegenieten van deze tuin van de toekomst. Klik met je muis op de foto en verschuif je muis. Zo kan je deze tuin digitaal ontdekken. Geertmerlevede.be biedt nog meer inspiratie.
 
Wij laten jullie alvast meegenieten via enkele 360°-beelden. Swipe door de foto, kies een ander plaatsje in de tuin en kijk rond!