Menu

Terug naar Actualiteit >Vlinderhuisje

Geschreven op 31 maart 2017. - Ledenblad Buiten, Tuinieren
Werkplan vlinderhuis

Heerlijk toch, die kleurige fladderaars in de tuin! Wil je er zo veel mogelijk? Zorg dan voor bloemen met veel nectar en een schuilplekje tegen weer en wind.

 

 

Je komt niet alle dagen vlinders tegen

De meeste soorten vliegen pas bij temperaturen boven de 18°C en bij vrij windstil weer. Wanneer je de algemene raadgevingen voor diervriendelijk tuinieren volgt, maak je jouw tuin ook vlindervriendelijker. Schenk extra aandacht aan nectarplanten, liefst voor het hele jaar rond, en aan waardplanten waar de rupsen op kunnen groeien. Afgevallen fruit haal je niet weg maar laat je rotten. Sommige soorten vlinders, zoals de weerschijnvlinder, zijn er verzot op en eten nauwelijks wat anders. Zorg voor een gevarieerde beplanting, met ook planten die wat hoger uitsteken, want vlinders hebben herkenningspunten nodig. Ze zitten graag op molshopen, warme stenen muren en paden, en houden van de beschutting van een haag. Een kruidentuin, bramen, aardbeien, een stukje hoog opgeschoten grasland… zijn allemaal erg aanlokkelijk voor vlindersoorten.

Om de winter door te komen, kan je vlinders een schuilhut bieden. Dagpauwogen kruipen graag in garages
of schuren en houden daar hun winterslaap. Heb je geen ruimte waar ze terechtkunnen, hang dan een vlinderhuisje op een beschutte plaats, in zon of halfschaduw, en op minstens 2 m hoogte. Je hoeft het huisje niet op te vullen. De vlinders hangen gewoon aan de muren of het dak van het huisje.

 

Aan de slag

Een vlinderhuisje kan je kopen, maar ook zelf maken. Wij maakten een handig werkplan.

Download het werkplan voor het vlinderhuis