Menu

Terug naar Actualiteit >Voedingsstoffen

Geschreven op 17 maart 2017. - Nieuws, Tuinieren
moesttuin bemesten

Bij het begin van het tuinseizoen moet je even ‘proeven’ van de voedingstoestand van de tuingrond en bijsturen wanneer nodig. Een plant haalt zijn voeding uit de grond en als de voorraad beperkt is, zal de groei navenant zijn.

 

Voedingsstoffen doen planten groeien

De meest essentiële voedingsstoffen die een plant nodig heeft, zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). De afkortingen vind je altijd terug op de verpakking van een meststof. Van nature bevat elke bodem zijn voorraad voedingsstoffen, maar dat is in een moestuin snel opgebruikt. Groenten wortelen heel oppervlakkig waardoor ze maar een beperkt deel van de bodemreserve kunnen benutten. Te weinig voedingsstoffen belemmert de groei en geeft geen resultaten om fier op te zijn. Zeker in een nieuwe moestuin is daarom een degelijke grondontleding geen overbodige investering. Het maakt duidelijk welke voedingsstoffen ontbreken en welke/hoeveel meststof er moet toegediend worden voor een goede start. Voor een optimaal resultaat gebeurt een staalname best in het voorjaar.

Organische of kunstmeststof?

Voor een plant (groente, bloem, struik of boom) maakt het niet uit of de bodem verrijkt wordt met kunstmest of organische meststof. Organische meststoffen (zoals compost, verteerde stalmest, beendermeel, champignonmest) hebben een streepje voor omdat ze de grond luchtiger maken en een gunstige invloed hebben op het bodemleven.

Hoeveel heeft een plant nodig?

Bij de aanleg van een nieuwe tuin is de aanbevolen dosis: 2 kruiwagens compost per 10 m². Voor een goede tuingrond volstaat 1 kruiwagen.

Er zijn ook handig verpakte meststoffen van organische oorsprong die je kan uitstrooien en oppervlakkig inwerken met een hark. Die producten zijn net zoals de minerale meststoffen (kunstmest) gemakkelijker om in de juiste hoeveelheid te doseren. Bij de minerale meststoffen zijn er soorten die onmiddellijk opneembaar zijn door de planten en soorten die op langere termijn werkzaam zijn. Ideaal gebruik je minerale meststoffen als aanvulling op een basisbemesting met organische meststof. Volg de instructies op de verpakking. Te veel meststoffen geven is nutteloos, planten nemen niet meer op dan nodig.

 

Lees meer