
De verstedelijking wordt vergezeld van een vergroening die nu ook met ‘stadslandbouw’ geassocieerd wordt. De belangstelling voor gezonde voeding doet stedelingen moestuinieren en ondernemers een landbouwbedrijf uitbouwen in functie van de wensen van de stedelijke consumenten .
Stad en landbouw ontmoeten elkaar
Waar komt ons voedsel vandaan?
Stadslandbouw is een breed begrip
Stadslandbouw benoemt activiteiten van een zekere schaal waar boeren het initiatief nemen; stadstuinieren omvat alle activiteiten waar burgers het initiatief nemen.
Bij stadslandbouw is de betrokkenheid van de consument bij het productieproces hoog. In een stadslandbouwconcept bepaalt de consument mee het teeltplan of de aard van de investering. Er wordt open gecommuniceerd tussen boer en burger. In sommige gevallen valt de rol van producent en consument zelfs samen en daar ligt voor ons het onderscheid tussen stadslandbouw en stadstuinieren.
De ‘Community Supported Agriculture’ (CSA) initiatieven aan de rand van een aantal steden belichamen een mooi samengaan van socio-culturele, maar ook economische doelstellingen. De betrokken boer of tuinder haalt een volwaardig inkomen uit deze activiteit die zich richt tot stedelingen die aansluiting zoeken bij de productie van hun voedsel en er de nodige financiële vergoeding voor over hebben.
Land- en tuinbouwbedrijven gelegen aan de stadsrand en die hun bedrijfsuitbating geheel of deels richten op de korte keten, de aanlevering aan de stads(rand), educatie of recreatie bieden eveneens een antwoord op het stijgende bewustzijn bij een groeiende groep stedelingen over ons voedselsysteem en onze relatie tot voedsel. Deze multifunctionele bedrijven verkleinen de kloof tussen consument en producent. Bedrijfsmatig moet de economische leefbaarheid van de betrokken landbouwbedrijven wel het uitgangspunt blijven wat opgaat voor alle vormen van verbreding.
Indeling van stadslandbouw-initiatieven