Vogelgriep: ophokplicht vanaf 15 november 2020 | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Vogelgriep: ophokplicht vanaf 15 november 2020

Geschreven op 16 november 2020. - Nieuws, Tuinieren

Wie kippen of ander pluimvee houdt, wordt gevraagd om de dieren binnen te houden of af te dekken. Einde oktober was er al een waarschuwing om de dieren binnen te voederen. Nu het vogelgriepvirus ook vastgesteld is bij wilde vogels in België, moet alle pluimvee verplicht beschermd worden.


Dit virus is heel besmettelijk en kan door wilde vogels makkelijk op pluimvee overgezet worden. De besmetting zit vooral bij de watervogels die van Siberië op weg zijn naar het zuiden en zo het virus naar ons land brengen.

Alleen door het strikte naleven van enkele maatregelen, worden onze kippen of ander pluimvee beschermd. 

Wat moet je doen als je kippen of pluimvee hebt?

Vanaf zondag 15 november moeten niet alleen de professionele bedrijven hun dieren ophokken of afschermen, ook de particuliere houders van pluimvee moeten dat doen. Iedereen die in de tuin kippen, siervogels of duiven houdt, moet zijn dieren beschermen. Zelfs al houd je maar een paar kippen voor hun eieren.

Ophokken is verplicht

De maatregel is verplicht en houdt in dat pluimvee opgehokt moet worden of afgeschermd van andere vogels met behulp van netten. De voeder- en drinkbak moeten binnen geplaatst worden of, indien dit niet mogelijk is, in de buitenren afgeschermd worden met netten.

Met deze maatregel wordt vermeden dat er contacten mogelijk zijn tussen je eigen dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen. Enkel de loopvogels ontsnappen aan de ophokplicht omwille van het dierenwelzijn. Merk je zieke dieren op, verwittig dan onmiddellijk een dierenarts. 

Geen risico voor consumenten

Het gaat hier om een voorzorgsmaatregel, er is op dit moment geen enkel risico voor de consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Blijf op de hoogte via de website van het FAVV.

 

update 10/12/2020 

Naast gevallen van vogelgriep bij wilde vogels aan de kust, doken nu ook besmettingen op bij een hobbyhouder in Dinant. Ook deze besmettingen komen waarschijnlijk verder van wilde vogels. De ophokplicht blijft aldus van kracht. Het is erg belangrijk de maatregelen te respecteren om de verspreiding van de vogelgriep snel en efficiënt te kunnen indijken.