Waar komt de kerststronk vandaan? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Waar komt de kerststronk vandaan?

Geschreven op 13 december 2019. - Erfgoed, Eten en drinken, Zingeving en solidariteit

Hij kan met de kerstdis niet ontbreken: de traditionele kerststronk.  De meest voorkomende manier om hem te maken is een biscuit gevuld met crème au beurre, hoewel tegenwoordig de ijs-variant aan een opmars bezig is. Maar wat heeft een kerststronk nu met Kerstmis te maken?

Het gebruik gaat terug nog voor er in onze contreien Kerst gevierd werd. We weten dat onze voorchristelijke voorouders veel belang hechtten aan de zonnewenden. Zo werd er tijdens de winterzonnewende een echte boomstronk in het haardvuur gelegd. Het was de gewoonte dat de pater familias voor deze gelegenheid op zoek ging naar een goede stronk in het bos. Men moest de stronk dan zo lang mogelijk brandende proberen te houden. Hoe langer hij brandde, hoe meer geluk de familie zou hebben in het nieuwe jaar. De assen bewaarde men thuis of werden over de velden gestrooid. Het zou bescherming bieden tegen de bliksem en maakte de velden vruchtbaar.

Het latere christelijke kerstfeest waarbij de geboorte van Jezus centraal stond, kon dit gebruik niet verdringen. Dat hoefde ook niet, want de boodschap van Kerst en de (familie)warmte waar het bij het gebruik van de stronk om te doen was gaan hand in hand en maken ons kerstfeest tot wat het vandaag is.

Zelf een kerststronk maken? Klik hier voor een goed recept.

Smakelijk en zalig Kerstfeest!