Menu

Terug naar Actualiteit >Wandelen door een muziekdorp met veel troeven

Geschreven op 30 januari 2017. - Ledenblad Buiten, Fietsen en wandelen
Wandelen in Tielen

Onze reporter Jessie trekt door het Vlaamse land, op zoek naar mooie dorpen, interessante mensen en boeiende verhalen. Dit keer verkent ze Tielen, een deelgemeente van Kasterlee en dit jaar een van de Dorpen in de kijker. Ze trekt op pad met voorzitter en schepen Gert Storms, en met ondervoorzitter Herman Van Ballaer.

>> Beleef de wandeling in Tielen virtueel

Dorp met een verhaal

De fikse wandeling van 8 kilometer start in de dorpskern. We botsen er op pater Wies.
Hij maakt zich op voor de vormselcatechese. Na een groepsfoto voor het parochieblad
is het tijd voor actie.

“We maken vandaag een historische wandeling”, schetst Herman. “Voor een wandeling in de natuur moet je meer oostwaarts trekken, want een derde van het grondgebied van Tielen is militair domein. Zo’n 200 para’s zijn er actief.”

Oud gemeentehuis TielenHet oude gemeentehuis tegenover de kerk is onze eerste stop. Het gebouw is nu een erfgoedhuis. “De heemkundige kring heeft er een documentatiecentrum, en in de gildekamer bevinden zich nog historische stukken van de Sint-Sebastiaansgilde”, licht Herman toe. Je kunt ook nog trouwen in het fraaie gebouw. “Ik heb hier al heel wat Tielenaars getrouwd voor de wet, maar ook inwoners van Lichtaart en Kasterlee”, lacht Gert.

 

herdenkingsplaat en twee op de muur geschilderde wegwijzers in TielenAan de zijkant ontdekken we een herdenkingsplaat en twee op de muur geschilderde wegwijzers. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde men de pijlen op gebouwen, zodat ze niet omgedraaid konden worden”, legt Herman uit. “Tielense gezinnen vingen 120 oorlogsvluchtelingen op uit Alphen (Nederland). Mijn vader herbergde zelfs een gezin van twaalf in de schuur van zijn nieuwe boerderij.”

 

De heren van Tielen

Op naar het Hof van Tielen, het mooiste kasteel van het dorp

Gedichten op de gevels van de handelszaken in Tielen Onderweg worden we verrast door korte gedichten op de gevels van de handelszaken. “Op initiatief van de gemeente werden alle openbare gebouwen en ook de geïnteresseerde winkels voorzien van een gepersonaliseerd gedicht, gemaakt door schrijver Geert De Kockere”, licht Gert toe.

 

 

Hof van TielenEen lange beukendreef leidt ons tot bij het veertiende-eeuwse kasteel, compleet met gracht en ophaalbrug. Het beschermde monument opent een paar keer per jaar zijn deuren voor de buurtbewoners. “de bewoners van de Hofdreef houden er hun nieuwjaarsreceptie en de natuurloop ‘Dwars door Kasterlee’ gaat ook dwars door het kasteel”, vertelt Herman. “We hebben er al eens onze kruisdagen georganiseerd. Na de misviering eten we samen boterhammen met spek. Het is een jaarlijkse traditie!”

 

Bedrijvig Tielen

We zetten onze tocht voort, over een netwerk van trage wegen, dwars door de nieuwe kmo-zone.

Trage wegen dwars door de KMO-zone in TielenDeze nieuwe ambachtelijke zone is complementair met het nieuwe bedrijventerrein in Turnhout”, licht Gert toe. “Bedrijven die kleiner zijn dan 5000 m² komen hier terecht.” De fabriek van ’t IJsboerke is intussen een icoon in Tielen. “Ze werd al gesticht in 1935”, leert Herman ons. “‘Het bedrijf is al even niet meer in handen van de familie van stichter Staf Janssens, maar toch biedt de fabriek nog heel wat werkgelegenheid voor de streek.”

 

Bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand ontmoeten we kapelmeester Hugo Van Gaver en zijn echtgenote Roza. Het comité van de kapelmeesters, een groep van 8 vrijwilligers, onderhoudt de kapel. In 2016 onderging ze nog een restauratie. “Zo’n 600 mensen deden mee met het laatste kapellenfeest”, vertelt Hugo trots. “Tussen begin mei en eind oktober is de kapel elke dag open, in de winter alleen op zondag.”

We duiken de Tielense open ruimte in. We wandelen door de velden, langs de Aa, de rivier die de natuurlijke grens vormt met buurgemeente Lille.

 

Dorp in beweging

Via een nieuwe woonwijk aan de Melkerijstraat, komen we uit bij het station.

Tielen ligt aan de spoorlijn Herentals-Turnhout. “Het station zelf is al een hele tijd dicht”, wijst Herman. “Nu is er een woning en een broodjeszaak in gevestigd. Na de verdubbeling van het spoor, rijden er twee treinen per uur in beide richtingen. De grote, gratis parking trekt bovendien heel wat pendelaars naar Antwerpen en Brussel aan.”

 

 

Omdat het dorp goed ontsloten is, beschouwt de provincie Antwerpen Tielen als een groeipool in de regio. Het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wil vooral verdichten op dit soort plekken. “Dat is zeker een logische keuze, maar het is toch niet altijd vanzelfsprekend voor de lokale inwoners en beleidsmakers”, bekent Gert. “Zij vrezen dat het landelijke karakter verloren zal gaan.”

Wanneer we terug aankomen in de dorpskern, toont het duo ons nog de site rond de voormalige brandweerkazerne. “We denken na over de herbestemming van het gebouw en de hele site. Samen met de buurtbewoners en de huidige gebruikers – een aantal muziekverenigingen – zoeken we naar een nieuwe, openbare invulling”, vertelt Gert. “Participatie van alle betrokkenen is daarbij essentieel.”

>> Beleef de wandeling in Tielen virtueel

Virtuele wandeling door Tielen

Tekst: Jessie Van Tricht
Foto's: Katrien Weckx