Wat heeft het Europese platteland nodig? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Wat heeft het Europese platteland nodig?

Geschreven op 16 oktober 2020. - Nieuws, Landbouw, Maatschappelijke dossiers
Hageland, gekenmerkt door landbouw.

Deze vraag is beantwoord in de lange termijn visie van de Europese landbouworganisaties Copa-Cogeca, waar Boerenbond deel van uitmaakt. De besprekingen over een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn volop bezig. Iedereen met belangen in de landbouw laat zich dan ook horen en publiceert een standpunt of in het Engels ‘position paper’.

De visie van Copa-Cogeca is 14 pagina’s lang en geeft goed geargumenteerd weer wat er nodig is om het Europese platteland en de Europese boeren levendig te houden. Wat opvalt is de aandacht voor de generatiewissel van de landbouwers, het promoten van de korte keten en van de co√∂peratieve werkvorm, met daarnaast de grote vraag naar ‘smart’ en digitale ondersteuning van zowel de landbouw als de voorzieningen op het platteland. Copa-Cogeca ziet ook veel potentie in een circulaire bio-economie omdat dit een oplossing biedt voor veel organische reststromen en hiermee het verbruik van fossiele energie vermindert.

De visie ‘Copa-Cogeca perspective on long term vision for rural areas’ is te lezen in het Engels en nog enkele andere talen (Frans, Duits ..).

Eigen foto.