Menu

Terug naar Actualiteit >Wat je nog niet wist over schapen scheren

Geschreven op 08 juni 2020. - Nieuws, Schapenhouders
Waarom worden schapen geschoren? Omdat ze anders te warm hebben! Einde verhaal, denk je dan. Toch valt er meer te vertellen over waarom schapen worden geschoren.  
 
 
 
 

Een klein stukje geschiedenis 

Zo’n 1.500 jaar voor Christus begon de eerste ‘wolindustrie’ in Europa. Deze bevond zich vooral in de Deense moerasgebieden. Omdat er in die tijd nog geen scharen bestonden, zou men de wol met de hand hebben geplukt. Vanaf de IJzertijd werden er scharen gebruikt om de wol van de schapen te knippen. In de 8ste eeuw was wol één van de belangrijkste grondstoffen. Er werd namelijk handelgedreven met de Vikingen, die wol gebruikten om zeildoeken te vervaardigen. Het houden van schapen op een afgebakend gebied dateert van de late Middeleeuwen.  

Lanoline 

Schapenwol bevat van nature veel vet dat wolvet of lanoline wordt genoemd. Dit vet zorgt ervoor dat het schaap beschermd wordt tegen de kou. Wolvet wordt uit wol gewonnen door wol te wassen en het spoelwater te laten verdampen.Lanoline kom je soms tegen in zalven en in crèmes, omdat dit goed doordringt in de bovenste huidlaag.  

Myiasis 

Ook wel vliegenlarveziekte of huidmandenziekte genoemd, is een aandoening die bij verschillende diersoorten kan voorkomen. De ziekte wordt veroorzaakt door de larven van de blauwgroene bromvlieg en deze vlieg is overwegend actief in de maanden april tot en met oktober. Door het scheren, is een schaap voor een bepaalde periode beschermd tegen myiasis. Voor de gezondheid van het schaap, is het ook aangeraden het dier preventief te behandelen voor deze ziekte. Sommigen kiezen ervoor om hun schapen in de februari of maart te laten scheren, ter preventie van myiasis. 

Scheren voor de zomer

Schapen krijgen meestal een scheerbeurt in mei of juni, omdat de zomerperiode dan dichterbij komt. Bij warmer weer gaat het scheren van de wol gemakkelijker, omdat het vet tussen de wol vloeibaarder is.