Menu

Terug naar Actualiteit >Wat kunnen wij leren van de ‘Dag van de Doden’ in Mexico?

Geschreven op 11 oktober 2019. - Nieuws, Zingeving en solidariteit
Dag van de doden in Mexico

De ‘Dag van de Doden’, of ‘Día de los Muertos’, zoals deze gevierd wordt in Mexico, is niet te verwarren met Halloween. De twee feesten zijn fundamenteel anders: de Dag van de Doden is een religieuze onderneming die 3 dagen duurt en is bedoeld om mensen dichter bij hun overleden geliefden te brengen.

Het feest begint op 31 oktober, met Halloween, gaat door tot 1 november, Allerheiligen, en eindigt op 2 november, de Dag van de Doden, ofwel 'Allerzielen'. In Mexico geloven ze dat op die dagen geesten van overledenen hun familie bezoeken. Van oorsprong was het een oogstfeest voor de Azteken, gevierd rond het einde van de zomer. Het zijn de Spaanse ontdekkingsreizigers en veroveraars die de katholieke invloed naar Latijns-Amerika brengen en het feest combineren met de katholieke tradities van Allerheiligen en Allerzielen.

Het  belangrijkste verschil tussen Halloween en de ‘Día de los Muertos’ is hoe de dood zelf wordt bekeken: sterven is er niets om bang voor te zijn, maar iets dat aanvaard en zelfs gevierd moet worden. De dood is niet de ziekelijke, griezelige gelegenheid zoals wij het ons voorstellen, maar precies het tegenovergestelde. Mexicanen, samen met alle anderen die de festiviteiten mee vieren, zullen vaak altaren bouwen voor hun geliefden, compleet met het offeren van voedsel en versierd met kaarsen, bloemen en wierrook.

De dood wordt er gevierd, net zoals het leven gevierd wordt.

 

Bronnen en foto's: