Wat te doen 'in uw kot'? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Wat te doen 'in uw kot'?

Geschreven op 02 april 2020. - Nieuws, Eten en drinken, Fietsen en wandelen, Tuinieren

Die eerste weken thuis, weten we ons nog wel te amuseren. Maar ondertussen houden deze maatregelen langer aan en raakt de inspiratie stilaan op. Klinkt herkenbaar? We schieten je te hulp met een hele waslijst aan tips om jezelf en je huisgenoten bezig te houden. Je kiest uiteraard helemaal zelf waar je zin in hebt!
PS ook eens een dagje niksen, is helemaal oké! 

Speel er op los 
Werken in de tuin
Pimp je wandeling
Koken (en daarna opeten natuurlijk!) 
Luie dag
Help de wetenschap een handje
Heb je 't toch wat moeilijk met de hele situatie?

Speel er op los 

Maak van deze periode thuis echte quality-time en speel er op los! 
 • We maakten een geweldig mini-boekje met leuke kleurplaten en spelletjes van onze mascotte Gil de Muis. Gratis downloaden, printen en daarna: plezier gegarandeerd. Bezorg je ons een foto van het eindresultaat via info@landelijkegilden.be? Wie weet krijg je wel een verrassing (zet dus ook zeker je adresgegevens in het mailtje)! 
 • We vonden enkele coole spelletjes met Lego, waarvan zelfs onze (volwassen...) vingers beginnen kriebelen om met de legendarische blokjes aan de slag te gaan! 

Werken in de tuin! 

Heb je een tuin? Gelukzak! Tuinieren is immers helemaal toegestaan en, volgens ons, een ideale activiteit om je dagen te vullen. 

Onze tuiniertips?

Geen tuin? Geen probleem! Geen eens wat extra liefde aan de kamerplanten in huis
Niet alles in huis of liever nog wat extra planten? Ook geen probleem! Op de website Groen van bij ons vind je een lijst met bloemenwinkels en plantencentra die aan huis leveren. 

Pimp je wandeling

We trekken er met z'n allen op uit in eigen dorp en da's een topidee! Jouw dagelijkse wandeling net dat tikkeltje extra geven? Mogelijkheden genoeg! 

 • Raap eens wat zwerfvuil tijdens jouw wandeling. Erger je je aan blikjes en andere troep onderweg? Groot gelijk! Maar... afval trekt afval aan! Vermijd dat dat ene blikje een half stort wordt. Vertrek met een vuilniszak op weg en doe eens een goede daad tijdens jouw wandeling.
  TIP: in normale omstandigheden kan je via Mooimakers opruimmateriaal aanvragen voor jouw opkuisactie. Dit is door de corona-maatregelen eventjes niet mogelijk, maar laat dat je vooral niet tegenhouden om er met een eigen vuilniszak en een goed paar beschermende handschoenen op uit te trekken! 
 • Je zag ongetwijfeld al heel wat beren staan voor ramen in jouw buurt. Zet er zelf ook eentje voor het raam en trek daarna door de buurt om de andere beren te spotten. Stiekem ook heel leuk voor volwassenen! 

Koken (en opeten daarna natuurlijk!)

Trek gezellig de keuken in en sla aan het koken, bakken, braden! Dit is misschien de ideale moment om liter soep, spaghettisaus of stoofvlees te maken, die je dan in individuele porties kan invriezen. Tijdens een drukke avond later dit jaar, zal je jezelf dankbaar zijn dat je nu zo vooruitziend was! 

Onze persoonlijke favorieten?

 • Het is niet omdat we niet om café kunnen, dat we onszelf niet mogen trakteren op een cocktail. Deze 'the Bronx'-cocktail was erg populair in de jaren '30 van de vorige eeuw. En alles wat goed is, dat komt terug hé! Je kiest zelf hoe zoet je hem maakt, voor ieder wat wils! 
 • Schiet de rabarber in de tuin al op? Gebruik hem dan als garnituur bij varkensgebraad. Een topreceptje
 • Snel, makkelijk en kids-proof: kokosrotjes! Dankzij dit eenvoudige recept maak je ze makkelijk zelf, met of zonder kinderen! 
 • Geen fan van kokos? Ook het recept voor deze chocolade-quinoakoekjes is kidsproof! 
 • PS we zien in de winkel veel gehamster op pasta en rijst, maar vergeet onze goeie Belgische patatjes niet! Van frietjes tot puree, aardappelen zijn goed voor uren kookplezier! 

Liever een luie dag?

Ook voor een lazy (sun)day hebben we een goede tip: op de website van VIER kan je alle afleveringen van Boerenjaar herbekijken. Wij weten waarvoor we vanavond in onze zetel kruipen! 

Help de wetenschap een handje

Momenteel lopen er verschillende studies over corona en de impact van het virus. Heb je 5 of 10 minuutjes tijd? Deel jouw ervaringen anoniem in één van de enquêtes, de onderzoekers danken je! 

 • Verschillende universiteiten samen doen een algemene studie over corona: https://uantwerpen.eu.qualtrics.com/
 • De universiteit van Gent voert een onderzoek uit naar het welzijn van mensen in tijden van corona. Het onderzoek vind je hier en op de website van VRT Nieuws kan je alvast een eerste deel van de resultaten vinden. 
 • Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool gaat op zoek naar de impact van corona op het gezin. Ook grootouders kunnen deelnemen: http://corona-onderzoek.odisee.be 

Een andere manier om te helpen? Mondmaskers naaien! Ze zijn nog steeds broodnodig en zeker de lokale thuisverpleegster, vroedvrouw of thuishulp kan wel wat extra bescherming gebruiken! Redenen genoeg om achter jouw naaimachine te kruipen? Via https://maakjemondmasker.be/ ga je alvast aan de slag. 
Meer manieren om te helpen, vind je op:https://www.coronadenktank.be/ 

Heb je het een beetje moeilijk?

De hele situatie is voor iedereen vreemd en vraagt van ons allen veel aanpassingen. Het is logisch en zeker niet abnormaal dat we ons daar soms wat verward of slecht door voelen. Ook al mag je niet meer fysiek samen komen, aarzel niet om eens de telefoon te nemen om iemand te bellen of een berichtje te sturen. Het zal zowel die persoon plezieren als zelf deugd doen om iemand te horen. 

Toch nood aan extra informatie of een luisterend oor? Wie vragen heeft over de coronamaatregelen in België kan terecht op de website https://www.info-coronavirus.be/ of op het nummer 0800 14 689. Via telefoonnummer 106 of via de chat op https://www.tele-onthaal.be/ kan je terecht bij Tele-Onthaal.