Menu

Terug naar Actualiteit >Week van de Fairtrade – Receptje van Trias uit de Filipijnen

Geschreven op 09 oktober 2017. - Nieuws, Eten en drinken, Noord-Zuid
vissoep op basis van zure mango-bouillon

Van 4 tot 14 oktober vieren we de week van de Fair Trade. Landelijke Gilden is trotse partner van de internationale ontwikkelingsorganisatie Trias. Trias geeft familiale landbouwers in 14 landen de kans om een eerlijk inkomen te verdienen met hun werk.

 

Door hen samen te brengen in sterke boerenverenigingen kunnen ze eerlijke prijzen voor hun oogst afdwingen en zelf een leefbaar inkomen voor zichzelf en hun families verdienen. Door fair trade-producten te kopen help ook jij hen vooruit in het leven.

Inspiratie nodig? Ga dan aan de slag met producten uit de Filipijnen om dit gerecht op tafel te toveren!

 

Sinigang na Isda - vissoep op basis van zure mango-bouillon

Hoofdgerecht, voor 4 personen

Ingrediënten

  • Een halve kilo stevige witte vis, in moten gesneden, mag met hoofd en graten zijn.
    In de Filippijnen wordt tilapia, rode snapper, bangus (ook milkfish of chanos genoemd) of baars gebruikt. Vietnamese pangasius is ook een optie. Filets geven minder smaak. Je kan ook kiezen voor grote garnalen.
  • 1,25 liter water
    Als je het authentiek wil houden, gebruik dan het water waarin de rijst gewassen is.
  • 4 tomaten, in kwartjes
  • 1 witte ui, gepeld en in vier gesneden
  • 1 groene onrijpe mango, geschild en in kleine schijven van twee tot drie centimeter dik gesneden
  • 1 eetlepel vissaus, Patis, of Thaise vissaus is goed, of je de vissaus ook vervangen door zout.
  • Peper naar smaak
  • Rijst voor 4 personen
  • Groenten
    • 1 stuk aubergine, gewassen en in ronde schijven van ongeveer twee centimeter dik gesneden
    • 2 grote groene chilipepers van de zachte soort, ook te vinden bij de Marokkaanse kruidenier
    • 1 stuk witte radijs, geschild en gesneden in ronde schijfjes van ongeveer een centimeter dik
    • ¼ kilo kousenband (sitaw) of verse groene boontjes, gewassen en in stukjes van vijf centimeter gebroken.
    • ¼ kilo Chinese kool, ook bokchoy of pechay genoemd,gewassen en gesneden in stukken van vijf  centimeter. Je kan de Chinese kool ook vervangen door andere groene bladgroenten zoals spinazie, of door Vlaamse koolsoorten zoals savooikool.

Bereidingswijze

  1. Spoel de rijst onder stromend water tot het water helder wordt. Als je wil kan je 1¼ liter spoelwater van de rijst apart houden om de vis in te koken.
  2. Doe het water in een grote pot, samen met de tomaten, ui en mango. Kook de groenten samen ongeveer tien minuten op middelhoog vuur.
  3. Voeg de vis toe aan de pot en zorg dat de volledige vis onder water staat. Laat de vis twee minuten op een lager vuur garen in de bouillon.
  4. Voeg de radijs, aubergine en groene bonen toe en laat drie minuten verder garen op laag vuur.
  5. Voeg dan de Chinese kool of andere bladgroenten toe aan de pot en laat nog een minuutje garen tot alle ingrediënten gaar zijn.
  6. Breng op smaak met vissaus en peper. Serveer warm samen met de gekookte rijst.