Menu

Terug naar Actualiteit >Welke ondersteuning krijg je als deelnemer Open tuinen?

Geschreven op 09 juni 2016. - Nieuws
Welke ondersteuning krijg je als deelnemer Open tuinen?

Samen met een deskundig team staat Open tuinen van Landelijke Gilden in voor de goede organisatie van dit succesvolle project. Tuineigenaars kunnen rekenen op een professionele organisatorische ondersteuning.

 

Onze ondersteuning

  • Mooie presentatie van elke tuin
  • Mooie voorstelling van elke tuin op de website
  • Gratis promotiematerialen
  • Open tuinen krijgt heel wat belangstelling van de nationale en regionale pers waardoor de deelnemende tuinen echt ge├»nteresseerde bezoekers ontvangen.
  • De leden van Landelijke Gilden – ongeveer 65.000 gezinnen – krijgen alle informatie over Open tuinen.

Welke tuinen komen in aanmerking?

We zoeken naar mooie, inspirerende en originele tuinen, tuinen met een speciale plantenverzameling of didactische waarde. Tuinen met een geslaagde vormgeving, maar zeker ook met een gedreven eigenaar die zijn liefde voor de tuin graag met anderen deelt, passen perfect in het aanbod. Open tuinen van Landelijke Gilden streeft ernaar een heel divers aanbod van tuinen open te stellen voor het publiek. Wellicht past ook jouw tuin in het geheel.

Het thema van Open tuinen 2021 is 'Tuin van de toekomst'. Daarom zoeken we ook nieuwe tuinen die aansluiten bij een of meerdere aspecten van dit thema:

  • Ruimte: we krijgen steeds kleinere oppervlakten ter beschikking om onze woning te (ver)bouwen. We zullen bijgevolg creatief moeten omgaan met de ruimte die we hebben. Verticale tuinen, daktuinen, torentuinen, groendaken, microtuinen, kleine bomen … kunnen uitkomst bieden als we veel groen op weinig ruimte willen.
  • Technologie: robotmaaiers, elektrische kruiwagens, beregening, hi-tech zwembaden … Tijd om van de tuin te genieten is vaak even belangrijk als tijd om in de tuin te werken. Technologische vooruitgang maakt dat we allerhande slimme snufjes ter beschikking krijgen die het leven gemakkelijker moeten maken.
  • Klimaat: droge (en warme) zomers zullen vaker voorkomen. Een aantal planten die we vandaag toepassen zal het moeilijker krijgen om te overleven. Ervoor zorgen dat in je klimaatvriendelijke tuin de bodem langer vocht vasthoudt en meer schaduwplekjes heeft, kan alvast helpen.
  • Ecologie: aandacht voor milieu en natuur maakt dat tuineigenaars anders gaan tuinieren. De wetgeving legt een aantal beperkingen op in het toepassen van producten. Maar ook het ontwerp van hoe een tuin er ‘hoort’ uit te zien, wijzigt geleidelijk. De aandacht voor bijen en hun invloed op onze voeding maakt dat zij ook een belangrijk onderdeel zijn van het ecologische verhaal.
  • Sociaal: voor tuineigenaars wellicht een van de belangrijkste redenen voor deelname aan Open tuinen: mensen samenbrengen in hun favoriete habitat, idee├źn uitwisselen en genieten van elkaars creatieve handen om met planten zoveel moois te realiseren. Daarnaast zien we ook meer deeltuinen, volkstuintjes, ‘warme’ tuinen bij zorginstellingen, … voor wie zelf onvoldoende ruimte heeft maar toch graag wil tuinieren. Bij de rol van de mens in de tuin en hoe we onze tuinen in stand kunnen houden wordt meer en meer stilgestaan.

 

Wil je zelf de tuin openstellen voor het publiek?

Dan kan je hier inschrijven voor Open tuinen 2021. Nadat je inschrijving wordt doorgestuurd, krijg je meteen een bericht van ontvangst. Als je geen bericht in je mailbox krijgt ben je mogelijk een vraag vergeten in te vullen of werd het afsprakenformulier niet goedgekeurd en dien je het formulier opnieuw in te vullen en door te sturen.

Meer informatie?

Carine Santermans
Projectverantwoordelijke Open tuinen
T +3216286024
E carine.santermans@landelijkegilden.be