Menu

Terug naar Actualiteit >Welkom in Warme tuin Brecht

Geschreven op 24 mei 2017. - Nieuws, Tuinieren
warme tuin brecht

Op donderdag 11 mei werd de Warme tuin in WZC Sint-Maria Brecht officieel geopend. De tuin geniet al veel belangstelling van de bewoners en bezoekers van het rusthuis. Ze leren er elkaar beter kennen op een ongedwongen manier en kunnen hun hobby, die ze vroeger thuis uitoefenden, verder zetten op een aangepaste manier.

 

Van 1 groentenbak naar 5 tuintjes

Eerst werd er getuinierd met 1 groentenbak. Maar dit voorjaar is de tuin uitgebreid met 4 groentenbakken, op maat gemaakt voor mensen met een rolstoel of rollator. Deze werden ontworpen en ineen getimmerd door de scholieren van Kristus Koning te St.-Job. Ook de lokale afdelingen uit Brecht, Overbroek en St-Lenaerts deden een aardige bijdrage! Onder leiding van Marc Vrints, voorzitter van Landelijke Gilde Brecht,  stonden zij paraat bij de opbouw van de tuin: aanbrengen van grond, plaatsen van de bakken en informatie geven over de gewassen.

Momenteel zijn er 5 bewoners actief in de warme tuin. Zij wonen in het rusthuis en in de aanpalende serviceflats. Elke bewoner heeft zijn eigen groentenbak en staat ook in voor het onderhoud ervan. Eén van de bakken werd een belevingsbak voor alle bezoekers van de tuin. Hier kan men allerlei kruiden terug vinden waar men aan mag voelen, plukken, ruiken en proeven! Met de oogst zal er in het najaar pompoensoep gemaakt worden. Maar voordien kunnen de bewoners al genieten van o.a. lekkere aardbeien, tomaten en radijsjes!  

 

Contact

Het concept van de warme tuin is door het OCMW Brecht uitgewerkt op de terreinen achter het WZC St. Maria, o.l.v. Annemie Van Dyck (voorzitter OCMW Brecht en Schepen van landbouw) en Inge Rombouts (ergotherapeute in het WZC St.-Maria).

WZC Sint-Maria Brecht, Gasthuisstraat 11, tel. 03 330 11 40. Inge Rombouts is er de warme tuinverantwoordelijke.

 

 

Dit project wordt mee mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Onze partner Cera maakt het mogelijk de campagne over heel Vlaanderen bekend te maken bij zorgvoorzieningen en plaatselijke afdelingen.