Menu

Terug naar Actualiteit >Wie kweekt de grootste zonnebloem?

Geschreven op 17 juni 2022. - Geslaagde activiteit, Tuinieren

Hoe fascinerend dat één klein zonnebloempitje kan uitgroeien tot een metershoge plant. De landelijke gilde Zeveneken vond dat een uitstekend uitgangspunt om een interscholencompetitie op te zetten. Het mooie voorjaar maakt dat de doorsnee zonnebloem nu ongeveer 50 cm hoog is.

Halfweg de competitie is het tijd voor een babbel met Paul Van Rijsselberghe van de landelijke gilde.

Wedstrijd tussen drie schooltuinen

Drie schooltuinen uit de buurt doen mee: Leefschool Eikenkring en Sint-Elooischool uit Zeveneken (Lochristi) en de Vrije Basischool Oudenbos uit Lokeren.

Ieder kind kweekt zijn eigen zonnebloem om buiten te planten. De gilde zorgde voor de potjes en de zonnebloemzaadjes. “We trokken van school naar school om klas per klas uitleg te geven over zonnebloemen, over de verschillende kleuren, de hoogte, de grootte van de bloem. We legden zelfs de link met cornflakes”, vertelt Paul. Het verraste hem dat de kinderen veel vragen stelden. Dat deed zelfs doorwinterde tuiniers twijfelen, want wat komt er nu eerst, de worteltjes of het kiempje? “Er zijn kinderen die voor de eerste keer zaaizaadjes voelden in hun handen, een nieuwe ervaring. Veel kinderen hebben een huisdier, ze begrijpen dan ook heel snel dat je voor jonge plantjes ook moet zorgen. Ze maken al plannen voor de grote vakantie, want wie zorgt dan voor de tuin?”

Paul: “We trekken de schooltuin met vier vrijwilligers. Ikzelf, André De Keyser (landbouwer met groene vingers), Johan Vervaet (landbouwer met groene vingers), juf Ann Sophie Boonen. We zaaiden zonnebloemen binnen en buiten, zo kunnen ze het verschil ontdekken. Om zeker te zijn dat in elk potje een zonnebloem uitkomt, hebben we meerdere zaadjes in een potje gebruikt.”

Intussen doen de planten het prima, ze worden goed verzorgd. In september worden alle zonnebloemen gemeten. Voor de hoogste zonnebloem is er een geschenk. Deze wedstrijd is een mooie gelegenheid om ook de ouders te betrekken bij de schooltuin. De scholen zelf zijn alvast erg enthousiast.

Een gouden tip voor de toekomstige winnaar?

Om bij de finale meting een lange zonnebloemstengel te hebben, is het nuttig om nu een steunstok te zetten naast de plant. Bind de plant eraan vast met een zacht touw en herhaal dat naarmate de steel langer wordt. Zo krijg je een rechte stengel en het ondersteunt de plant tegen het omver vallen bij wind en regen. Zonnebloemen hebben gevoelige wortels, ze staan best niet te nat. Veel zon en niet te veel regen, dat doet zonnebloemen het beste groeien. De planten staan niet graag in de schaduw. “Toen ik vertelde dat slakken graag jonge zonnebloemen eten, zochten de kinderen meteen naar een oplossing.” Pakken die slakken! Zo zullen er in september veel zonnebloemen zijn om op te meten. “Moge de langste winnen!”, wenst Paul zijn schooltuinen toe.

https://sintelooischool.be/2022/04/24/de-landelijke-gilde-op-bezoek/