Menu

Terug naar Actualiteit >Wilde peen

Geschreven op 13 augustus 2020. - Nieuws, Tuinieren
bermkruid: wilde peen

Wilde peen (Daucus carota) is de wilde voorloper van onze tuinworteltjes. Nochtans is de wortel van de wilde peen zeer bescheiden, niet verdikt en ook niet gekleurd. Maar de typische worteltjesgeur is duidelijk wel aanwezig, in een zeer subtiele versie.

 

 

Hoed je voor namaak

Dit kruid groeit weelderig langs wegbermen of op braakliggende gronden. Tijdens de bloei is de plant zeer makkelijk te herkennen, al zijn er heel wat dubbelgangers die erop lijken. Denk maar aan fluitekruid, roomse kervel of zevenblad.

 

De bloemen staan in een plat scherm van fijne witte bloemen. Van bovenaf bekeken, vallen de twee typische kenmerken voor wilde peen het meeste op. De middelste bloem in het scherm heeft een zwartrode kleur. De bloemen langs de buitenrand van het scherm zijn ongelijk, hun buitenste kroonbladeren zijn opvallend veel langer dan de binnenste. De bloemen zijn een feest voor hommels, bijen en vlinders. Als de bloei voorbij is, trekt het bloemscherm samen tot een vogelnestachtige bol waarin de zaden gevormd worden. En dan begint het festijn voor de vogels.

 

 

 

Misschien vind je deze artikels ook leuk