Winteronderhoud van tuingereedschap | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Winteronderhoud van tuingereedschap

Geschreven op 18 december 2019. - Nieuws, Tuinieren

Als de tuin rust, kan jij tijd vrij maken om het tuingereedschap goed onder handen te pakken. Degelijk gerief is immers niet goedkoop. Goed onderhouden gereedschap gaat langer mee. Daarom loont het om √©√©nmaal per jaar wat extra aandacht te geven aan je hele arsenaal tuingereedschap. 

Reinigen van het materiaal 

Dit is de eerste vereiste voor goed onderhouden tuingereedschap: na gebruik de grond verwijderen met een borstel of een opgefrommeld draagnetje van uien, sinaasappels of aardappelen.  

Indien echt nodig, spoel je het gerief af met water en een sopje. Daarna goed droogwrijven om roestvorming te voorkomen. 

Water aflaten

Tuinslangen, haspels of druppelsystemen berg je best droog op voor de winter. Door ijsvorming kan het gerief beschadigd geraken. Laat het water weglopen voor je het gerief naar binnen haalt.

Vergeet meteen ook niet om alle buitenkraantjes af te sluiten en open te zetten. Want ook hier kan ijsvorming schade aanrichten.

Roest aanpakken 

Het meest degelijke tuingerief is gemaakt uit metaal en moet daarom behandeld en beschermd worden tegen roest. Zelfs roestvrij staal kan er baat bij hebben.  

Roest is een chemische reactie tussen een metaal en de zuurstof in de lucht. Het vormt een roodbruine schilferige laag op het metaal. Roest komt makkelijk voor, zeker als het tuingerief niet van roestvrij staal is gemaakt.

Het roesten wordt versneld als het tuingereedschap in een vochtige plek bewaard wordt. Ook als je tuingerief buiten in de grond achterlaat, worden al snel roestpuntjes gevormd. Zelfs het contact met bepaalde groenten, zoals aardappelen, zet roestvorming op gang. Daarom is het nog zo gek niet om na elk gebruik het materiaal af te kuisen. 

Zo een ruwe laag roest maakt het moeilijk werken met je gereedschap. Een roestig spadeblad gaat veel  stroever door de bodem, de aarde blijft er nog meer aan plakken.  

Haal de roestvlekken weg met schuurpapier en/of een staalborstel. Als het echt te erg is, kan een schuurschijf de ultieme oplossing zijn. Daarna het bewerkte blad afwrijven. 

Snijvlakken scherp houden 

Tuingerief met een snijvlak (zoals een snoeischaar of een spade) hoort scherp te zijn. Gerief dat vaak gebruikt wordt, moet dan ook af en toe geslepen worden. Ook schoffels of hakken moeten een scherpe snijkant hebben. Werken met bot gereedschap is tijdverlies en soms zelfs gevaarlijker dan met scherp materiaal.  

Gebruik een ijzervijl om de rand weer scherp te maken. Bij groter materiaal kan een slijpsteen nodig zijn. 

Oppoetsen en droog opbergen  

De laatste fase in het winteronderhoud is het oppoetsen van je gerief. Je kan het metalen werkblad inwrijven met lijnzaadolie of een andere biologisch afbreekbare olie om roestvorming te voorkomen. Vergeet ook de steel niet! Met wat olie blijft de steel glad en vuilafstotend. 

Vergeet daarna niet om het gerief op te hangen op een droge plaats. Handig is dat elk materiaal een vaste stek krijgt. Zet een spade niet zomaar op een vochtige vloer, intussen begrijp je al waarom.  

Tips doorheen het jaar 

  • Reinig na elk gebruik direct de stelen en de werkbladen. 

  • Laat geen spades of spitvorken steken in de grond. 

  • Laat gereedschap nooit buiten liggen als je het die dag niet meer gebruikt. 

  • Zet het materiaal altijd droog.