Menu

Terug naar Actualiteit >Winterse verdwijntruc van de buxusmot

Geschreven op 04 december 2018. - Nieuws, Tuinieren
buxusmot: winterlarve (bron: ilvo 2018)

Tussen november tot maart zijn de minst sierlijke buxusstruiken de enige getuigen dat de buxusmot in grote getale aanwezig is (geweest) in jouw tuin. En al lijkt het er op dat de buxusmotplaag ingedijkt is, de kans is echter reƫel dat er zich toch nog levende vertegenwoordigers in de buxusstruiken bevinden.

De winterse ‘verdwijntruc’ van de buxusmot

Goed verscholen

Het zijn de kleine rupsen van nauwelijks een halve cm groot en geboren in september/oktober, die overwinteren. Ze spinnen zich in een wit omhulsel in om de winter veilig door te komen. Dit omhulsel wordt tussen de blaadjes geweven waardoor het amper zichtbaar is, het is trouwens nauwelijks groter dan de rups zelf.

Te koud voor rupsen

Op het eind van de herfst en gedurende de winter zijn de temperaturen te laag voor de jonge rupsen van de buxusmot om zich verder te ontwikkelen tot pop en mot. Bovendien zit er ook geen groei meer in de buxusstruiken en zijn er dus geen verse blaadjes, het favoriete voedsel van de rupsen, meer aanwezig.

De kleine rupsen spinnen zich dus in voor hun overwintering en worden inactief. Ze sparen hun energie door niet meer te bewegen of te eten.
Dit overwinteringsspinsel biedt niet enkel bescherming tegen de koude maar ook tegen de regen, de wind, hongerige vijanden (vogels en spinnen) en te werking van bestrijdingsmiddelen. Handmatig de spinsels verwijderen is de enige nuttige actie die nu mogelijk is. Maar de spinsels zijn zo moeilijk terug te vinden tussen de buxusblaadjes, dat het haast onbegonnen werk is.

Wachten op de lente

Als de temperaturen vanaf half maar weer stijgen, worden de rupsen opnieuw actief. Ze vreten eerst van het bladmoes uit hun overwinteringsplaats om weer op krachten te komen. Vervolgens knabbelen ze zich een weg doorheen het spinsel om dan aan het grote werk te beginnen… de jonge blaadjes van de buxusstruik. En dan begint de cyclus opnieuw.

 

 

 

 

Het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten.

Partners SOSbuxusmot __________

 

Lees meer over de buxusmot en hoe je deze plaag kordaat kan aanpakken op www.sosbuxusmot.be

Vanaf maart houdt de de nieuwsflits je alert op het voorkomen van de buxusmot en -rupsen. Schrijf je in!

 

 

 

 

Ben je lid Landelijke Gilden en wil je gerichte informatie ontvangen over het aanbod en de activiteiten rond ‘Tuinieren’ in onze maandelijkse nieuwsbrief? Geef dit interessegebied dan door via landelijkegilden.be/mijn-lg/registratie

 

Nog geen lid? Word nu lid aan 13,5€ (normaal: 27€). 50% korting en een half jaar gratis (tot eind 2019). Ga snel naar lid worden.