Menu

Terug naar Actualiteit >Wist je dat brandnetel niet alleen onkruid is?

Geschreven op 20 april 2017. - Nieuws, Eten en drinken, Tuinieren
Brandnetel

Wie de tuin graag netjes houdt, zal een opkomende brandnetel meteen verwijderen. Best begrijpelijk, we zien het als een onkruid dat bij aanraking een vervelend branderig gevoel veroorzaakt en de huid nog lange tijd blijft irriteren.

 

Onkruid is een kruid dat op de verkeerde plaats groeit en daarom als onkruid wordt beschouwd.

 

Zuiverend voor de bodem

Ook in de wat wildere tuin worden brandnetels vaak gewied, meestal omdat we de eigenschappen van dit kruid onvoldoende kennen. Brandnetels werken zuiverend, ook in de natuur. Ze duiken vaak spontaan op op plaatsen waar veel plantenresten, takken of bladeren liggen. Ze maken als het ware de bodem weer zuiver.

Zuiverend voor het lichaam

Opgenomen in het lichaam werkt brandnetel ook zuiverend. Ten tijde van de Egyptenaren en Grieken, maar ook in de Middeleeuwen wisten ze het al. De mensen kenden de enorme voordelen voor de gezondheid van deze inmiddels in onmin geraakte plant. Brandnetel werkt reinigend en versterkend op het hele lichaam en op alle organen.

Na de winter hebben zich heel wat afvalstoffen in ons lichaam opgeslagen en krijgen we vaak een tekort aan voedingsstoffen. Brandnetel duikt als een van de eerste planten op in de lente en is ideaal om het lichaam te zuiveren en het tekort aan voedingsstoffen weer aan te vullen.

De grote brandnetel of Urtica dioica werkt bloedzuiverend, helpt de gewrichten soepel houden en zuivert de huid. Bovendien helpt hij bij voorjaarsmoeheid en herstel je, als je een toepassing met brandnetel gebruikt,  sneller na een ziekte.

Lekkere toepassingen van brandnetel

Ook al tolereer je geen brandnetel in de tuin, als je enkele gerechten hebt geproefd, zal je moeten toegeven dat dit kruid verrassend lekker kan zijn. Misschien kan je wel ergens in een verborgen hoekje in de tuin de brandnetel tolereren en ’s morgens hier de ingrediĆ«nten voor je verse thee gaan plukken? In het andere geval kan je ook in de natuur op heel wat plaatsen geschikte brandnetel vinden.

BrandnetelpestoBrandnetelthee

Zowel het jonge blad als de wortel van brandnetel kan je gebruiken om thee van te maken. Sommige theedrinkers vinden de geur eerder onaangenaam. Door toevoeging van andere kruiden is dit meteen verholpen en verkrijg je een lekkere, zuiverende thee.

Brandnetelsoep

In soepen gebruik je de blaadjes van de jonge bladknoppen. Een flinke portie brandnetel in een groentebouillon met ui, look, aardappelen, nootmuskaat, peper, zout en room, wordt een lekkere lentesoep die de weerstand verhoogt en beschermt tegen infecties.

Brandnetelpuree

Brandnetel, gestoofd met een ajuin, is dan weer heerlijk in puree.

Een aperitiefhapje van brandnetel

Wie een lekker aperitiefhapje wil maken of een pittige pasta, moet beslist eens de brandnetelpesto van Antoine Maes uittesten.

Hoe brandnetel plukken?

Gebruik dikke handschoenen als je brandnetels wil plukken. Vooral de bovenzijde, randen en stengels staan vol met de zogenaamde brandharen, die het branderige gevoel veroorzaken. De onderzijde van het blad prikt niet echt.

Pluk vooral de bovenste jonge topbladeren, ze zijn het lekkerst en bevatten het meest mineralen en vitaminen.

Pluk brandnetel of andere kruiden wel steeds op plaatsen waar geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt en waar geen auto's rijden.

Wat als je je prikt aan een brandnetel?

In de buurt van de brandnetel groeit vaak ook weegbree, hondsdraf of zuring. Wie zich netelt aan een brandnetel, kan door wrijving met deze planten op de geraakte plaatsen het branderig gevoel grotendeels wegnemen. Eenmaal gewassen of gekookt, zal de brandnetel zijn vervelende eigenschap verliezen.

Niet in alle omstandigheden!

In bepaalde omstandigheden is het af te raden om brandnetel te consumeren. Het laat de baarmoeder samen trekken en mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Te veel inname van brandnetel kan de bloedsuikerspiegel laten afwijken en het maag-darmstelsel irriteren. Ook personen die last hebben van vochtophoping door hart-of nierproblemen, gebruiken beter geen brandnetels.