Menu

Terug naar Actualiteit >Witloof, een typisch Belgische wintergroente!

Geschreven op 12 januari 2018. - Nieuws, Eten en drinken
Witloof

In de koudste maanden van het jaar zijn wintergroenten niet weg te denken van ons weekmenu. Witloof is één van die typisch Belgische wintergroenten die dan bij veel gezinnen op tafel komt en dan ook op zijn lekkerst is.

 

Witloofrecepten (voor kinderen)

Witloofrolletjes met ham en kaas of witloofsoep zijn traditionele gerechten. Helaas halen kinderen er vaak hun lieve neus voor op. Mits wat inspiratie kan witloof ook heel verrassend zijn. Wat dacht je van flan van witloof of hapklare witloofkroketjes? Wedden dat je kinderen de smaak van witloof leren waarderen door deze lekkere groente eens anders te presenteren?

Inspiratie opdoen?


In het boekje ‘Witloof gaat vreemd’ vind je recepten van ons streekproduct uit Italië, Marokko, Vietnam of Japan. Ook op witloofgaatvreemd.be krijg je heel wat inspiratie om deze lekkere groente telkens op een andere manier klaar te maken.

 

 

Koken met restjes

Koken met restjes witloof

Bovendien kan je zo ook restjes wegwerken en moet je deze Belgische lekkernij nooit of te nimmer nog weggooien.

 

 

Doe mee en win

Wij geven 5 kookboekjes weg. Wil je graag één van de vijf kookboekjes winnen? Vul dan snel het wedstrijdformulier in!

 

 

Zelf witloof telen

Misschien is het een kleine uitdaging, maar zelf grondwitloof telen kan ook, met dit stappenplan.

>> Naar het stappenplan om zelf witloof te telen

 

De geschiedenis van witloof

 

Een filmpje uit 1950:

 
  • Winter 1834-1835

Door te experimenteren met allerlei teeltmethodes ontwikkelt Franciscus Bresiers, de overste van de Brusselse Kruidtuin, een methode om mooie vaste kropjes te krijgen. Zo wordt deze typische Belgische groente geboren.

  • 1873

Op de Gentse tuinbouwtentoonstelling in 1873 wordt het nog verbeterde gekropte witloof officieel voorgesteld aan het brede publiek. Dat betekent de start van een internationaal succesverhaal.

  • 1878

Het grote publiek kan witloof als nieuwigheid bewonderen op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Tegen het einde van de negentiende eeuw is de Franse hoofdstad een belangrijke afzetmarkt.

  • 1882

Een kookboek van Cauderlier uit 1882 zou het eerste recept voor Brussels witloof bevatten: ‘La chicorée crète ou chicorée blanche de Bruxelles se met au feu avec du beurre. On couvere, 20 minutes de cuisson suffisent.’ (Met wat boter op het vuur zetten, afdekken en 20 minuten laten stoven).

  • 1890

Door de verstedelijking van onze hoofdstad blijft de witloofteelt niet langer beperkt tot Brussel, Schaarbeek en Evere. En zo wordt het teeltgebied steeds groter.

  • Na WOII

Meteen na de Tweede Wereldoorlog stijgt in binnen- en buitenland alweer de vraag naar witloof. Al snel scheert de export nieuwe toppen.

  • 1975-1980

De opkomst van witloof op basis van hydrocultuur. De grondwitloofproductie daalt.

  • 2018

Witloof is vandaag niet meer weg te denken uit onze gastronomie. We lusten deze groente met haar typische bittere smaak in allerlei bereidingswijzen en beschouwen witloof nog steeds als een verfijnde lekkernij.

Met dank aan het CAG - hetvirtueleland.be en VLAM - witloofgaatvreemd.be