Menu

Terug naar Actualiteit >Word een KEI voor kwetsbare mensen

Geschreven op 14 september 2018. - Nieuws, Mantelzorg, Senioren, Zingeving en solidariteit
Landelijke Gilden vindt het KEI-plan van Similes OK

Je kan veel voor een ander betekenen

Het is je ook al wel overkomen. Je kent iemand die ongewild en ongevraagd in buitengewone omstandigheden terecht kwam. Een mens heeft pech of wordt ziek. Je nabijheid kan het verschil maken. Maar hoe reageer je best wanneer een vriend, familielid of collega geconfronteerd wordt met een of andere vorm van tegenslag? Wat zeg je (beter niet)? Wat kan je doen?

Het KEI-plan van Similes, een familievereniging voor geestelijke gezondheid, kan je helpen om er echt te zijn voor wie het (even) moeilijk heeft. KEI staat voor: Kijken (hoe het echt gaat men mensen rondom ons), Empathisch luisteren en Ingrijpen waar kan. Maar het is niet eenvoudig een KEI te zijn. Wie wil, kan er zich wel in bekwamen.

Versterk je inlevingsvermogen tijdens een workshop te Hasselt

Op donderdagavond 18 oktober 2018 (van 19u tot 22u) organiseert Similes een workshop voor meer empathie in het CC Hasselt (Kunstlaan 5). Het programma start met een panelgesprek onder leiding van Lisbeth Imbo. Verschillende deskundigen nemen je mee op sleeptouw om een betere KEI te worden:

  • Marie-Hélène, Johnny en Els met ervaring als kind, partner en moeder van iemand die psychisch kwetsbaar is

  • Pieter Cuypers, kinder- en jeugdpsychiater en systeem- en gezinstherapeut

  • Veerle Aendekerk, directeur van Similes

  • Anne Dedry, federaal parlementslid & auteur van “Zorg zonder naam” en “Mantelzorg met kleur”

  • Elke Willaert, HR director van Microsoft BELUX

Drie duo’s kunnen gratis deelnemen aan de workshop

Drie leden van Landelijke Gilden kunnen gratis deelnemen aan de workshop met hun partner, vriend of kennis. Heb je zin om een duo-ticket (waarde € 20) te winnen, mail dan voor 30 september naar koen.van.den.broeck@landelijkegilden.be of bel 016 28 60 30.

Waarom Landelijke Gilden de KEI-campagne van Similes steunt

Ook op het platteland zijn er heel wat kwetsbare mensen die een zorgzame omgeving nodig hebben, ook onder onze leden land- en tuinbouwers. Wie het psychisch moeilijk heeft, heeft het gevoel niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen en blijft daarom liever weg. Dit maakt het alleen maar erger. Bij Landelijke Gilden willen we hier aandachtig voor zijn. Iedereen kan een steentje bijdragen door kwetsbare menen te blijven aanmoedigen om er bij te zijn. Het helpt mensen om er eens uit te zijn en misschien wat te praten over wat hen bezig houdt. Problemen zijn niet van de baan, maar het lucht op. Zorg er wel voor dat je de druk niet te hoog legt. De gewone aanwezigheid op een activiteit die hen ligt, is het grootste plezier dat ze je kunnen doen.