Menu

Terug naar Actualiteit >Worstenbrood en appelbollen op Verloren Maandag

Geschreven op 10 januari 2022. - Nieuws, Eten en drinken

Een rare combinatie? Nochtans voor elke Antwerpenaar is dit iets doodnormaal. Sommigen tellen zelfs af naar ‘Verloren Maandag’. Dit om nog eens lekker te mogen zondigen, zoals de traditie het voorschrijft! Elke bakker in en rond Antwerpen ligt op de eerste maandag na Driekoningen vol met deze lekkernijen.

De oorsprong

Er zijn twee verhalen over het ontstaan van deze traditie:

  1. In de Middeleeuwen legden de ambtenaren op de eerste maandag na Driekoningen hun eed af. Na deze plechtigheid was het feest. Om dat feest voor de stad betaalbaar te houden, kregen de ambtenaren een goedkoop vleesbroodje te eten. Aangezien de ambtenaren de rest van die dag niet meer werkten, werd die dag al gauw 'Verloren Maandag' gedoopt.
  2. Een 2de theorie verwijst dan weer naar de Antwerpse haven. Traditioneel mochten de havenarbeiders op de maandag na Driekoningen op kosten van de natiebazen drinken! Daarbij werd hen iets warms te eten aangeboden, samengesteld uit ‘onverkoopbaar’ vlees en brood. Dat 'verloren brood' zou dan aan de oorsprong liggen van de specifieke naam van die dag.

Wat ook de oorsprong van de term 'Verloren Maandag' en van het worstenbrood mag zijn, feit is dat in Antwerpen en vér daarbuiten op deze dag worstenbrood een belangrijke plaats op het menu inneemt. En dit zowel thuis als op het werk.