Yes! Tuinieren mag! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Yes! Tuinieren mag!

Geschreven op 01 april 2020. - Nieuws, Tuinieren

Wat zijn we vandaag blij met onze tuin, ons groene balkon of verfrissende kamerplantenverzameling! Als we genoodzaakt zijn onze verplaatsingen en contacten te beperken, borrelt de creativiteit naar boven. Wie een tuin heeft kan zich eindeloos uitleven in allerhande klusjes maar ook op je balkon of binnenskamers kan je een oase van groen maken die je elke dag weer nieuwe energie geeft.

Recycleren maar

Voor wie een tuin heeft is deze periode de drukste tijd van het jaar. Het gazon krijgt een eerste maaibeurt, verdorde planten die in de wintermaanden bescherming boden aan allerlei beestjes, worden gekortwiekt. Hier en daar krijgen struiken nog een snoeibeurt. Met andere woorden, een tuinier ziet de tuinafvalberg zienderogen groeien. Dus … is het tijd om een composthoop te maken. Ideaal maak je een bak van ongeveer 1,5x1,5m. Deze kan je zelf maken met pallethout of je kan een kunststofversie online aankopen. Of maak gewoon een hoop. Belangrijk is dat er voldoende luchtcirculatie aan het materiaal kan. En dat je de lasagnetechniek toepast, dus laagjes van droog materiaal zoals takjes telkens afwisselen met laagjes vers materiaal zoals grasmaaisel en groenterestjes. Hoe vaker je de materialen door elkaar mengt, hoe sneller je compost krijgt. Goede compost maken resulteert in een gezonde tuin.
 

Tof voor kids

Heel wat snoeimateriaal kan ook gebruikt worden om kinderen creatief aan de slag te laten gaan. Welke figuurtjes kan je allemaal niet maken met blaadjes, takjes, bloemen en alles wat je in de tuin of op je wandeling kan vinden? Zoek een leuk patroon online of in een tijdschrift, gebruik een van de favoriete striphelden of waarom ook niet, maak gewoon een parcours om met auto’s door te racen. De leukste figuurtjes leg je vooraan in de tuin neer zodat wandelaars uit de buurt kunnen meegenieten. Wat dacht je van een supergroot paasei op het gazon? Of misschien kan je de namen van alle gezinsleden en huisdieren vormen zodat iedereen in de straat nu eindelijk weet wie jullie zijn?
 

Groen voor binnen

Geen tuin ter beschikking? Het is aangetoond dat planten een positieve invloed hebben op je humeur en geluksgevoel. Dus zetten we onze woning vol met planten. Planten zien groeien en ze vertroetelen geeft energie. Kamerplanten zijn een mooie aanvulling van het meubilair en creëren een gezellige sfeer. De meeste planten houden van licht, maar staan liever niet achter glas in de brandende voorjaarszon. Vetplanten houden wel van een warme plaats, varens verkiezen dan weer een hoekje in de schaduw. Zijn je kamerplanten een beetje sip? Beur ze op met deze verzorgingstips.
 

In de moestuin

De eerste groentjes kunnen gezaaid worden, sommige in volle grond of voor wie te weinig ruimte heeft, ook in pot. Een aantal soorten zaai je binnen voor, andere kunnen buiten rechtstreeks in volle grond gezaaid worden. Let op dat vorstgevoelige planten normaal tot halverwege mei bescherming tegen vorst nodig hebben. Met enkele basisregels eet je een zomer lang uit eigen tuin.
 

Waar plantgoed kopen?

Begint het nu te kriebelen en wil je plantgoed aankopen? Informeer zeker eerst eens bij de handelaars in de buurt. Een aantal winkels biedt plantgoed aan en brengt het eventueel aan huis. Zijn er in de eigen streek geen winkels beschikbaar, op www.groenvanbijons.be vind je een overzicht van handelaars die plantgoed online aanbieden en aan huis bezorgen. Tuinier meteen ook toekomstgericht en doe inspiratie op via www.tuinvandetoekomst.be.