Zaaikalender wintergroenten | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Zaaikalender wintergroenten

Geschreven op 02 september 2019. - Nieuws, Tuinieren

Veel groentesoorten hebben een variant die geschikt is om in het najaar nog te zaaien. Andere typische groenten die groeien in de wintermaanden -zoals kolen- zijn vanaf nu te koop als jonge plant, klaar om in de grond te zetten. 

  

 

Het grote voordeel van wintergroenten is dat ze zich best goed voelen met minder zonlicht en warmte. Bekijk onze zaaikalender (pdf) voor het komende najaar.

 

Hoe wintergroenten zaaien?

Zaai winterbladgroenten zoveel mogelijk voor in grote bakken als de moestuin nu nog even vol staat met andere gewassen. Bovendien kan je zo het kiemproces beter in het oog houden en het water geven beter doseren. Tegelijk helpt deze techniek ook om de slakken op een afstand te houden.  

Rechtstreeks buiten zaaien kan natuurlijk ook. Voor snijbieten is dat zeker een aanrader, want de jonge planten laten zich niet graag verzetten. En misschien doe je dat zelf ook niet graag. Bereid de grond voor eer je gaat zaaien: onkruiden verwijderen, harken, fijn maken. Maak een sleuf in de tuingrond en giet die goed nat voor je gaat zaaien. Dan spoelen de zaden niet weg. Zaai volgens de aanbevelingen op het pakje zaaizaad, niet te veel en niet te weinig. Respecteer de voorgestelde tussenafstand. Dat geeft al minder werk om uit te dunnen. Als je in rijen zaait is het achteraf handig om het verschil te zien tussen de oogst en het onkruid. En kan je ook vlotter het onkruid er tussenuit halen.   

 

Liever meteen planten? 

Sommige groenten kan je nu aankopen in potjes als jonge gewortelde plant en meteen uitplanten naar hun definitieve plek. Graaf kuiltjes op de gepaste tussenafstand. Zet elk plantje in een kuiltje en giet het kuiltje vol water eer je het weer dicht doet met grond. Dat geeft de jonge planten een goede start. Zet de planten minstens even diep in de grond als in het potje. Ook voor rabarber is het nu gunstig om te planten of om een deel van een oude plant te scheuren en te verplanten. Uiteraard oogst je dit najaar geen stengels meer.   

 

Voorwaarden voor succes 

  • Af en toe gaan kijken naar de tuin en oogsten wat klaar is, is zeker een must. 

  • Bij strenge vorst sommige planten tijdelijk afdekken 

  • Jonge planten beschermen tegen duiven en slakken