Menu

Terug naar Actualiteit >Zelf grondwitloof kweken

Geschreven op 15 januari 2018. - Nieuws, Tuinieren
witloofkroppen

Witloof kweken vraagt wat geduld want je moet in het voorjaar zaaien om wortelen te telen en daarna in de winter de wortelen forceren tot witloof. Die combinatie doet de teelt ingewikkelder lijken dan het is, want in de tuin is witloof een makkelijke plant.

 

De professionele telers zetten hun kennis en ervaring in en gebruiken moderne technieken om hun oogst te optimaliseren. Dit mag je zeker niet afschrikken om het zelf eens te proberen. Hou hierbij rekening met de natuurlijke cyclus tijdens de wortelfase en bewaak de temperatuur, de luchtvochtigheid en duisternis tijdens de kropteelt.

 

Stap1: Zomerteelt van de witloofwortelen

Dit is zeker niet het moeilijkste onderdeel van de teelt van witloof. Het duurt wel het langste. Heb je geen plaats in de tuin, dan kan je deze stap overslaan en in het late najaar witloofwortelen kopen (vaak na bestelling) via het tuincentrum of een witloofkweker.

Niet elke tuingrond is geschikt voor de teelt van witloofwortelen

Zware grond, compact en met veel verstoringen is niet geschikt. Het is immers de bedoeling om rechte wortels te oogsten, geen kromme die langs elk steentje of kluitje klei moeten kronkelen op zoek naar voedingsstoffen en water. Dat lukt alleen op een luchtige en doorlaatbare grond. Zaai ongeveer half mei rechtstreeks in de volle grond.

Hou de strook met witloof onkruidvrij door te schoffelen

Het is de bedoeling een dikke wortel te kweken die zo weinig mogelijk in zijn ontwikkeling gestoord wordt door concurrerende planten. Valt later de opkweek van het witloof mee, en wil je volgend jaar weer witloof zaaien, doe dat dan zeker niet op dezelfde plek.

Oogst in porties

Vanaf half oktober zal het blad verkleuren en geleidelijk afsterven. De groei in de wortel valt stil. Handig is dat je nu het rijtje witloofwortelen markeert in de tuin want over enkele weken is er van het blad zo goed als niets meer te zien. Gebruik een spitvork om de wortels voorzichtig uit de grond te halen. Beschadigde wortels zijn helaas niet zo geschikt voor een succesvolle kropteelt in de winter.

Oogst niet meer wortels dan je kan verwerken in de volgende fase van de kropteelt. Zo kan je de oogst van de kroppen ook spreiden in de tijd.

 

 

 

Stap 2: Teelt van de witloofkroppen

Laat de vers geoogste wortelen enkele dagen rusten in een koude omgeving voor je aan de volgende stap begint. Een oude frigo die je zo koud mogelijk zet, is daarvoor ideaal. Maar een bak buiten waarin de wortelen droog en koud liggen, dient ook prima.

Intafelen buiten of binnen

Dit is vakjargon van de professionele kwekers. Met intafelen bedoelen ze dat je de wortels kort bij elkaar stapelt op een plek die koel, droog en donker is. Dat kan een kuil in de tuin zijn of makkelijker nog, een grote emmer (type metserskuip) in de kelder of garage. Behandel de wortels met voorzichtigheid, hoe gaver ze zijn, hoe meer kans op een mooie witloofkrop.

Belangrijk is dat de wortelen rechtop staan met de punt naar beneden, dat de koppen bovenaan ongeveer even hoog staan en dat er geen licht bij kan. Dus ga je de wortelen afdekken met een zwarte folie of een andere emmer (zonder gaatjes).

Gebruik de koude van januari om de kropteelt te starten en de wortelen in te tafelen. In de tuin kan je met een dikke laag stro en extra doeken de grondtemperatuur proberen te verhogen ten opzichte van de natuurlijke opwarming in de lente. Langzaam groeit een kropje uit de groeipunt van de wortel. Werk je in emmers binnenshuis, zoek een plek waar de temperatuur en het vochtgehalte die van een koude kelder benaderen, met weinig schommelingen.  

Vergeet niet te oogsten

Denk er aan om af te toe even te piepen hoe de kroppen zich ontwikkelen. Oogst de kropjes die 15 tot 25 cm lang zijn. Haal de buitenste blaadjes weg als ze bevuild zijn door aarde. Dit kraakverse witloof kan je enkele dagen bewaren in de koelkast. Maar hoe verser, hoe beter. Vers of gestoofd, de smaak van dit witloof vergeet je nooit meer! Zalig zacht!!!!

 

>> Lees ook: Witloof, een echte Belgische wintergroente!