Menu

Terug naar Actualiteit >Zelf lavendel stekken

Geschreven op 23 augustus 2016. - Nieuws, Tuinieren
lavendel in de schooltuin

Lavendel is een leuke plant voor een schooltuin: hij kan goed tegen de droogte, een schrale grond is eerder een voor- dan een nadeel en is zeer robuust. Bloemetjes en zaadjes leveren bovendien geurend knutselmateriaal.

 

 

Voor een snelle aanleg in de tuin kan je plantjes aankopen. Je kan ook met de kinderen zelf stekken nemen, het is niet zo moeilijk en lukt vrij gemakkelijk. Alleen, er is wat meer geduld voor nodig eer je grote planten hebt. Op zoek dus naar een ‘moederplant’, eentje uit de tuin van juf/meester of leerling die de nodige scheutjes kan leveren.

 

Zoek naar niet-bloeiende jonge scheutjes

lavendel stekken in de schooltuinZe zijn dit seizoen makkelijk te herkennen aan hun frisse grijsgroene blaadjes. Die scheutjes moeten lang genoeg zijn, tussen 7 en 10 cm. De stekken worden niet geknipt, wel afgescheurd. Het is de bedoeling dat er een klein stukje schors van de tak aan de stek blijft. In tuinjargon heet dat een stek met hieltje. Aan dat hieltje zullen de nieuwe wortels komen. Als het hieltje te lang is, mag het ingekort worden met een mesje.

  • Verwijder de onderste blaadjes, tot ongeveer 3 cm van het hieltje.
  • Vul een middelgrote pot met stekgrond. Je kan stekpoeder gebruiken om de onderkant van de stekjes in de dopen, maar echt nodig is dat niet.
  • Schuif de stek langs de rand van de pot in de grond. Ev. kan je een gaatje maken met een potlood of een fijn takje en het scheutje er zo laten inglijden. Belangrijk is dat de onderkant van de stek goed contact maakt met de grond.
  • Zet de stekken langs de rand van de pot, net niet tegen elkaar.
  • Meteen mag de pot goed gegoten worden, later kan je de stekken regelmatig vernevelen.
  • Zet de pot op een beschutte en warme plek met veel licht maar niet in de felle zon.
  • De eerste weken kan je er een plastieken zak overheen trekken (zet vast met een elastiek) om het vochtgehalte voldoende hoog te houden. Als de stekken beginnen groeien, zorg dan voor meer verluchting door gaatjes in de zak te maken.
  • Na een 2-tal maanden zullen de geslaagde stekken genoeg worteltjes hebben om ze te verplanten naar een potje. Vergeet niet de jonge planten de komende winter te beschermen tegen de vorst.