Zelf lavendel stekken | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Zelf lavendel stekken

Geschreven op 23 augustus 2016. - Nieuws, Tuinieren
lavendel in de schooltuin

Als je in augustus de uitgebloeide lavendel snoeit, kan je van de gelegenheid gebruik maken om stekken te nemen. Lavendel is een leuke plant: hij kan goed tegen de droogte, een schrale grond is eerder een voor- dan een nadeel en is zeer robuust.  

 

Gebruik niet-bloeiende jonge scheutjes 

Zelf stekken opkweken van lavendel, is niet zo moeilijk en lukt vrij gemakkelijk. Alleen, er is wat geduld voor nodig eer je grote planten hebt. Op zoek dus naar een ‘moederplant’ die de nodige scheutjes kan leveren. 

De scheutjes die je zoekt, zijn dit seizoen gegroeid, ze dragen geen bloemen en zien er gezond uit. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun frisse grijsgroene blaadjes en stengels. Die scheutjes moeten lang genoeg zijn, tussen 7 en 10 cm.

 

Met een hieltje

De stekken worden niet geknipt, wel afgescheurd van de tak.

Het is de bedoeling dat er een klein stukje schors van de tak aan de stek blijft hangen. In tuinjargon heet dat een stek met hieltje. Dit hieltje is belangrijk omdat hier de nieuwe wortels zullen ontwikkelen. Als het hieltje te lang is, mag het ingekort worden met een scherp mesje.

Verwijder nu voorzichtig de onderste blaadjes, tot ongeveer 3 cm van het hieltje. Je kan stekpoeder gebruiken om de onderkant van de stekjes in de deppen, maar echt nodig is dat niet. 

 

Langs de rand

Vul een middelgrote pot met een luchtig mengsel van stekgrond en grit. 

Schuif de stekjes langsheen de rand van de pot in de grond tot aan de blaadjes en net niet tegen elkaar. Misschien werkt het handiger als je eerst een gaatje maakt met een potlood. Belangrijk is dat de onderkant van de stek goed contact maakt met de grond. 

Meteen daarna mag de pot goed gegoten worden, later kan je de stekken regelmatig vernevelen. Zet de pot op een beschutte en warme plek met veel licht maar niet in de felle zon. De eerste weken kan je er een plastieken zak overheen trekken (zet vast met een elastiek) om het vochtgehalte voldoende hoog te houden. Het verhoogt de kans op succes. Als de stekken beginnen te groeien, zorg dan voor meer verluchting door grotere gaatjes in de zak te maken. Na tweetal maanden zullen de geslaagde stekken genoeg worteltjes hebben en kunnen ze naar een eigen potje verplant worden. Vergeet niet de jonge planten de komende winter te beschermen tegen de vorst. 

‚Äč